Събития Палят умишлено борова гора в землището на село Борилово

Палят умишлено борова гора в землището на село Борилово

Вторник, 06 септември 2011 г., 09:48
Размер на буквите

Борова гора между старозагорските села Борилово и Ново село вчера е станала жертва на умишлен палеж. Огънят е обхванал площ около 10 дка. Тъй като районът е изключително трудно достъпен, в продължение на четири часа пожарът е бил локализиран с подръчни средства - тупалки, лопати и мотики. Благодарение на навреме подаден сигнал от гражданин не се е повторил апокалипсисът преди 15 години.

"Около 11 часа ми се обади Тони Куцаров от Екоцентър - Стара Загора. Той се разхождал с колело по стар горски път, когато видял пушекът да се носи от боровата гора в землището на село Борилово. Куцаров веднага звъннал на тел.112, след това на Пожарната, Горското, полигон "Змейово" и в кметствата на двете съседни села", съобщи вчера кметът на Ново село - Стоян Стоянов. Той уточни, че епицентърът на пожара е бил в землището на село Борилово и на 1 километър по въздушна линия от оградата на военния полигон. В гасенето са участвали двама горски, трима пожарникари, трима служители на полигона, кметът на Ново село и самият Куцаров, пише вестник Старозагорски новини.

След локализирането му около 15 часа вчера от Горското са оставили дежурни в района, тъй като на недостъпните места огънят е тлеял.

"Пожарът е умишлен, с цел извличане на дървесина", категоричен е кметът на Ново село. По негова информация, за последните два месеца това е четвъртият пожар в региона. Първият е бил на два километра от вчерашния. Три дни след като го изгасили, боровата гора отново е била подпалена. "В селото имаме група от 10 души дървосекачи, които перманентно са в готовност да се притекат на помощ, за да не се повтори ужасът от преди 15 години, когато изгоря половината ни землището", каза още Стоян Стоянов.

"Аз съм един от ентусиастите, който участва в гасенето на трети пожар в региона. След случилото се днес (б.р. - вчера), определено смятам, че е крайно време да бъдат възстановени т.нар. гасачески групи по места, особено за селата, в чиито землища има трудно достъпни за противопожарната техника места. Това е единственият начин да се реагира своевременно и да бъде защитена българската гора", коментира Тони Куцаров.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |