Събития Симеон Дянков: Туризмът би дал тласък за развитието на много видове малък бизнес

Симеон Дянков: Туризмът би дал тласък за развитието на много видове малък бизнес

Неделя, 04 септември 2011 г., 17:51
Размер на буквите
Симеон Дянков туризъм Живко Тодоров

Успях да убедя премиера Бойко Борисов, че трябва да има акцент върху културно-историческия туризъм. Забелязвам, че когато пътуваме, вече и той гледа къде има ценно историческо наследство и природни забележителности. От европрограмите сме отделили около 200 млн. лв., а догодина ще станат близо 300 млн., казва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

- Г-н Дянков, Вие първи въведохте програма за влизане на млади хора в държавната администрация. Какво Ви провокира да го направите?

- Моят екип в моя кабинет, както в Министерство на финансите, така и в Министерски съвет, е съставен в основната си част от млади хора, които знаят езици и които са учили в тази епоха. Казвам в тази епоха, защото в последните 15-20 години комуникациите напреднаха изключително много, България се отвори към света, самият свят вече е различен и по-динамичен отвсякога. ХОРАТА, КОИТО СА УЧИЛИ В ПОСЛЕДНИТЕ 10-15 ГОДИНИ, ИМАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ВРЪЗКА С ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, за обмен на идеи, за работа по нови идеи. Затова и съм привърженик на влизането на младите хора в държавната администрация. Привърженик съм и на нарастването на процента на жените в държавната администрация. Бързото развитие на технологиите и обменът на идеи го изисква всъщност, не аз.

- Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Стара Загора е млад човек - какво мислите за навлизането на младите и в политиката?

- Познавам Живко Тодоров от достатъчно дълго време. Той е един от най- дейните народни представители у нас и В СЛУЧАЯ ИМАМЕ ДОКАЗАНА ВРЪЗКА МЕЖДУ МЛАДОСТТА, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КАЧЕСТВА И КОМПЕТЕНТНОСТТА. Има и друг аспект - Стара Загора е единият от само четирите български града, в които има развиващо се младо население. Това са София, Бургас, Благоевград и Стара Загора. Това са големите български градове, в които така да се каже младостта продължава. Следователно е особено важно да има млад кмет, който да разбира младите хора, проблемите им, да търси решаването им и развитие. Ще дам елементарен пример – аз имам две малки деца – на 10 и на 7 години. Където и да отида, се вглеждам с интерес в детските площадки, безопасността и атрактивността им, забелязвам възможностите за спорт и забавления на децата. Ако ги нямах, едва ли щях да обръщам внимание точно на това.

- Какво бихте казали на дребния и средния бизнес, които въпреки макропоказателите се чувстват все още зле, на ръба на оцеляването?

- Ние сме на вододел и този вододел беше наистина през това лято - юли, август. Досега нашата основна тема като правителство в икономическо-финансовия аспект беше ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА, БЕЗ ДА ИМА СРИВ, КАКЪВТО ИМАШЕ И ИМА В МНОГО ИКОНОМИКИ. Аз като министър и вицепремиер и екипът ми прекарвахме цялото си време и насочвахме всичките си усилия в този фокус, в стремеж да не се превърнем в една от държавите с рухваща икономика. Това лято България, Финландия, Швеция се отделихме много ярко не само от съседите си, но и от доста доскоро по-мощни страни в ЕС. В момента вече в света, в Европа и дори в България се признава, че имаме напълно стабилни финансова и банкова система. Вече можем да си позволим да помислим задруги неща. Едва от месец МОГА ДА МИСЛЯ НЕ САМО ЗА ТОВА КАК ДА УДЪРЖАМЕ ПРИХОДИТЕ И РАЗХОДИТЕ, а вече и как да подпомогнем малкия и средния бизнес, някои сектори и под- сектори, които са в особено тежко положение. Имай сектори, чието развитие е тласък за развитието на много различни видове малък бизнес. Такъв е например туризмът.

- А културно-исторически туризъм, който е недостатъчно разработена ниша?
- Вече успях да убедя и премиера в необходимостта от акцент върху културно-историческия туризъм. Забелязвам, че когато пътуваме, вече и той греда къде има ценно историческо наследство и природни забележителности. Има сектори, в които държавата има какво да направи.
От европрограмите сме отделили около 200 млн. лева, а догодина ще станат близо 300 млн. лева. РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ КАСАЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО СТАРА ЗАГОРА С ОГРОМНИЯ Ѝ ПОТЕНЦИАЛ.

- В кои направления още може да се помогне на малкия и средния бизнес?

- Има и други сектори, в които малкият и средният бизнес преобладават. Затова и днес (1 септември 2011 г. на срещата с бизнеса В Стара Загора) говорих така подробно за санирането. В големите инфраструктурни проекти може да участва само едрият строителен бизнес, но санирането на обществени сгради, училища, детски градини, жилищни сгради, се извършва от по-дребните строителни фирми. Точно затова се фокусираме върху тази тема, която ще видите как догодина ще се превърне в основна. Средствата са наистина много и РЕАЛНО МОГАТ ДА ДАДАТ СТАБИЛНОСТ НА МНОГО ФИРМИ И РАБОТА НА МНОГО ХОРА.
А това ще повлияе изключително добре на нивото на енергийната ефективност у нас, което към момента е ниско.
Харесвам демокрацията и за това, че ето - в хода на предизборните кампании - местна и президентска, хората по места могат да ни подават реална информация, да ни дават добри идеи, по които да работим заедно. Активните икономически политики вече са на дневен ред. В БЮДЖЕТ 2012 Г. ВЕЧЕ МОЖЕМ ДА МИСЛИМ ЗА ТАКИВА СТЪПКИ, КОИТО ДА ПОВЛИЯЯТ НА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА В предишните два бюджета нямахме тази възможност.

- Имаме Вашето обещание, че на този етап вече вниманието на екипа Ви ще е насочено към реални активни политики, подкрепящи бизнеса?

- Да. Вече се занимавам точно с този тип задачи. В земеделието също трябва да се случат много неща. Там има много малки производители, които ако се интегрират повече вертикално, а не само да произвеждат суровината, може да се промени сериозно картината, да се засили развитието. Затова и отделяме средства в следващия бюджет за нови приоритети, за сфери, които досега не са получавали никаква държавна субсидия - ПТИЦЕВЪДСТВО, СВИНЕВЪДСТВО, ПЧЕЛАРСТВО, ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО И ДРУГИ. Време е да тръгне бизнес и в тези посоки.

- Имате ли послание и към по-широките слоеве на обществото, към възрастните хора? Каква ще е зимата за българите?

- Зимата в България ще е по-спокойна от предишните две. Държавата изплати наследените задължения и вече нямаме тази тежест, която ни притискаше последните две години. Започваме първите стъпки за политика, свързана с повишаване на доходите и днес е добър ден това да се каже, защото от днес е първото повишаване на вдовишките пенсии с 1/3 и на минималната работна заплата с 30 лв. Следващата година е първата в мандата ни,в която ПО-ОБШИРНО МОЖЕ ДА СЕ МИСЛИ ЗА РАЗЛИЧНА ПОЛИТИКА ЗА ДОХОДИТЕ. Вдовишките пенсии ще се удвоят до края на мандата, ще се увеличи минималната работна заплата, но плановете ни включват и други по-мащабни мерки, включително стимули за бизнеса. Една от програмите, която тепърва трябва да покаже възможностите си, е европейската програма Конкурентоспособност. Бизнесът може сериозно да се възползва от нея при големия й ресурс при повече инициативност. Ще стартираме, пак повтарям, и секторни политики.

Интервю: вестник Национална бизнес поща


За 1 септември за имения си ден вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков получи от офиса на НАП - Стара Загора подарък статуетка на римски войн с копие и щит. На снимката: на преден план вляво е Живко Тодоров, кандидат на ГЕРБ за кмет на Стара Загора, вдясно е зам. областният управител Галина Стоянова, кандидат на ГЕРБ за кмет на Казанлък. Министър Дянков бе в Стара Загора по покана на Клуба на работодателя за среща със старозагорския бизнес.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |