Събития Милкини скали примамват туристи край Стара Загора

Милкини скали примамват туристи край Стара Загора

Неделя, 04 септември 2011 г., 17:39
Размер на буквите
хижа Морулей

Прекрасни маршрути в близост до Стара Загора мамят любители на планината. На 23 км от Стара Загора (по асфалтов път), в живописното и красиво Средногорие е х.  Морулей. От центъра на Дълбоки, докъдето може да се отиде с редовна автобусна връзка. До нея се стига през така нареченото Руско дере.

Пътеката е маркирана, върви се около един час. Маршрутът е лек и приятен, а хижата е масивна постройка с добри условия за настаняване - стаи с 2, 3 и 4 легла, като нощувките са по 10 - 12 лева на човек. Съседни туристически обекти са Милкини скали и развалините на средновековната крепост Градището (2 часа), вр. Морулей (895 м, 2 часа), пише вестник Национална бизнес поща. В момента маркировката до Милкини скали не е много добра, затова тръгнете с човек, който познава района, съветва Велко Велков, председател на ТД Сърнена гора - Стара Загора.

Приятен еднодневен поход край Стара Загора, който може да се осъществи и с преспиване, е разходката до Пряпорец. Маркировката е прясна, в синьо-бяло, ТРЪГВА ОТ ТРЕНИРОВЪЧНОТО ИГРИЩЕ НА СТАДИОН БЕРОЕ и за около 2,30 - 3 часа се стига крайната цел. Пътеката вие из гората, няма денивелации. В Пряпорец може да се отседне в комплекс Кончето или да се направи плаж на басейна на базата на Холдинг Загора. И на двете места ще ви сервират храна и богат избор напитки.
Малко по-далечни дестинации за туристическа разходка са Бузлуджа, Узана, Кръстец, Бъзовец, х. Българка. До Бузлуджа пеш се стига, ако за начална точка приемете например село Крън. От барата в селото тръгва маркирана пътека покрай реката, която ще ви изведе за около 2,30 часа. Маршрутът е зашумен, с леко качване.

ПЪТЬОМ МОЖЕ ДА СЕ ОТБИЕТЕ ДО МОГИЛАТА СВЕТИЦАТА, където през 2004 г. бе намерена златната маска на Терес. По пътя ще видите и каменния феномен Мечките.

Хубав преход за един или пък два дни при желание е Узана, с начална точка Шипка. Маркировката е много добра, но част от пътя е по билото на Стара планина и трябва да сте с шапка. Има няколко по-стръмни изкачвания, но и прекрасни места за почивка. На Узана възможностите за настаняване са много, вкл. и луксозни. Никакъв проблем не е и изхранването. ОБИЧАНА ДЕСТИНАЦИИ ЗА МНОГО СТАРОЗАГОРЦИ Е РАЙОНЪТ около КРЪСТЕЦ. Влакът тръгва от гара Стара Загора в 7.04 ч. сутринта и в 9 сте на гара Кръстец. Оттук избирате дали да тръгнете към х. Българка (1,30 часа), х. Ивайло (също 1,30 часа) или да се настаните в х. Кръстец и да обикаляте района.
Ако тръгнете към х. Българка, не пропускайте да видите т. нар. Викана скала, почитана и от Иван Вазов.
На 4 часа ходене от гара Кръстец на изток по маркирана пътека се влиза в червената маркировка на маршрута Ком - Емине и се стига до х. Грамадлива. Тук може да се отбиете и видите езерцето в близост. А при желание да се разходите и до х. Химик. Сега тя се казва Старият Балкан и е променено не само името й, но и условията за настаняване, които са отлични. Цената на нощувката е 12 лева.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |