Събития Император Септимий Север пристига в Стара Загора

Император Септимий Север пристига в Стара Загора

Петък, 02 септември 2011 г., 10:49
Размер на буквите

На 18 септември 2011 г. точно в 16 часа на главната антична улица в центъра на Стара Загора започва церемонията по тържественото посрещане на римския император Септимий Север - съобщи на брифинг вчера доц.д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния исторически музей (РИМ).

- Събитието ще бъде белязано с внушителен парад на легионери, патриции и гладиатори, пристигнали специално за случая от Варна, Добрич, Пловдив и София, както и с истински гладиаторски борби.
Този невероятен спектакъл-възстановка на историческото събитие е част от младежкия фестивал "Различният поглед", пише вестник Старозагорски новини. Подготовката му започва още от 3, 4 и 5 септември, когато по време на традиционния уикенд в Музея ще работи ателие за антично облекло. На всички желаещи да участват в уникалното шоу специалисти ще покажат как се прави и облича римска тога, какви са били накитите и аксесоарите на древните римляни.
На Античната улица пред Операта, в пространствата на дюкяните отпреди 1800 години ще оживее "Квартал на занаятите". Всички желаещи занаятчии да покажат стоката си, без да заплащат такса, могат да се регистрират предварително на сайта на РИМ. Това се отнася и за всички граждани и гости на Стара Загора, наследници на "Преблестящия град на траянци", както са наричали Августа Траяна. Подходът е т.нар. Флаш - моб, т.е. всеки присъстващ в "движение" се включва в античното шоу, което ще продължи точно 60 минути, уточни археологът Георги Илиев.
Цезар Луций Септимий Север Пертинакс Август е роден на 11 април 146 г. в днешна Либия. Неговото управление дава началото на нова епоха от развитието на империята, в която провинциалната периферия добива преимущество пред центъра Рим и започва да доминира във всички сфери на обществения и стопанския живот. Той е основател на династията Северите. Умира на 4 февруари 211 г.
По исторически данни действително през 202 г. император Септимий Север се е подвизавал по нашите земи. Той е обичал да отсяда в административната територия Августа Траяна (днешна Стара Загора), но и да ходи на тържището в сегашното чирпанско село Димитриево.
Възстановката на античната атмосфера отпреди 1800 години е генерална репетиция за тенденцията ежегодно в Стара Загора да се провежда този атрактивен спектакъл, като част от проекта за превръщане на Стара Загора в център на културно-исторически туризъм.
Цялото шоу и участието в него е напълно безплатно.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |