Събития Стара Загора е в активен район на мълнии. Сградите нямат нужната защита

Стара Загора е в активен район на мълнии. Сградите нямат нужната защита

Неделя, 28 август 2011 г., 15:38
Размер на буквите
мълнии, сгради

Колкото и да се радваме за обещаното от синоптиците циганско лято, иде есен, идат дъждове, идат мълнии... Статистиката показва за Стара Загора 23,8 мълниеносни дни годишно, със средногодишен брой на мълниите 6 на 1 кв. км, а за страната средният брой мълнии за 1 кв. км е 5 при 25 мълниеносни дни средно.

Инж. Симеон Анев е строителен инженер. Роден е на 16 юли 1955 година. Семеен, с трима сина и една дъщеря. Започнал с частен бизнес още при излизането на първите постановления преди 1989 г. След това вече окончателно се заема със строителство, проектиране на строителни обекти, проекти и изпълнение на мълниезащит- ни системи. Според него, в момента СТРОИТЕЛНИЯТ БИЗНЕС СЕРИОЗНО СЕ ПРЕГРУПИРА поради новите условия на работа в един значително затегнат режим на поръчки и проекти. Антикризисните мерки, които е взел, са идентични с тези на колегите му - максимално съкращаване на разходите и оцеляване при минимални цени на работа, пише вестник Национална бизнес поща.

За него особено важна е нишата мълниезащита. При средно ниво активност на мълниите на територията на България от 5 мълнии на кв. км за година, в региона на Стара Загора те са 6 мълнии на кв. км за година. При все че се намира в зона на сравнителна активност на мълниите, градът на липите далеч не е обезопасен, а мълниезащитата е важна - тя осигурява безопасността на хората и на домашните животни, както и опазването на сградите, съоръженията, машините, материалите и др. от разрушаване, пожари, взривове и други щети.
ПОВЕЧЕТО МЪЛНИЕЗАЩИТНИ ИНСТАЛАЦИИ НА ЖИЛИЩНИТЕ БЛОКОВЕ СА ОСТАРЕЛИ. Поддържането на мълниезащитите уредби се организира от собственика или ползвателя на съответния обект. През определен период от време, според нивото на мълниезащитната уредба, трябва да се прави визуален преглед за състоянието на мълниеприемниците и токоотводите, а при необходимост и измерване на съпротивлението на заземителите.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА СЕ ПРАВЯТ ИЗВЪНРЕДНИ ПРОВЕРКИ ПРИ СТИХИЙНИ БЕДСТВИЯ с нанесени поражения на сградата вследствие попадане на мълния, както и при ремонти или други строително-монтажни работи, които могат да се отразят негативно на мълниезащитата инсталация.
В противен случай е възможно изгарянето на скъпи уреди, каквито днес има във всяко домакинство, ако не и много по-сериозни проблеми като пожари или травми. Настръхвам, когато видя някой човек ПО ВРЕМЕ НА ДЪЖД ДА ПУШИ НА ОСТЪКЛЕНИЯ СИ С МЕТАЛНИ ВИНКЕЛИ БАЛКОН, без да си дава сметка, че рискува буквално живота си, казва г-н Анев.

Според него, близо 80% от жилищните сгради в Стара Загора и региона са практически без действащи системи за мълниезащита. Много сериозни са и пораженията, нанесени от технически необразовани работници, поправящи покривите на жилищните кооперации. В почти 100% от случаите при ремонта се разкъсват връзките и се прекъсва системата за мълниезащита. Хората са доволни, че вече е сухо в домовете им и дори не разбират, че ВСЯКА ПАДНАЛА В БЛИЗОСТ МЪЛНИЯ МОЖЕ ДА НАНЕСЕ ОГРОМНИ ЩЕТИ.
Няма достатъчен контрол в това отношение и в новото строителство, твърди г-н Анев, и приканва хората да не пренебрегват сигурността си, защото когато се случи трагедия, вече е твърде късно. Незащитени са и голяма част от къщите, а тези, край които има високи дървета, привличащи мълниите, рискуват при всяка буря.
Предложението на Симеон Анев е домоуправителите да бъдат по някакъв начин задължени законово ДА СЕ ГРИЖАТ И ЗА ТОЗИ АСПЕКТ НА СИГУРНОСТ НА ХОРАТА В ЖИЛИЩНИТЕ КООПЕРАЦИИ, а не само входът да е заключен. За съжаление, в повечето случаи новият закон за етажната собственост не е влязъл практически в сила, тъй като голям процент от етажните собствености не са регистрирани в общината, а да не говорим - и като юридическо лице, което да се грижи за интересите на всички обитатели.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |