Събития Уличното осветление на община Николаево минава на слънчева енергия

Уличното осветление на община Николаево минава на слънчева енергия

Неделя, 28 август 2011 г., 15:28
Размер на буквите
Николаево

Проект на стойност 1,88 млн. лева ще захрани уличното осветление на община Николаево със слънчева енергия. В момента осветлението ни не е лошо, използваме икономични лампи, но преминаването на слънчева енергия ще минимизира разходите в бюджета ни, обясни Петя Танталова, зам.-кмет на община Николаево.

Средствата, които сега управата заделя за осветление, са 16 000 лева годишно, което е голямо перо за малка община като Николаево.

Проектът предвижда прекратяване на употребата на живачни лампи и изграждане на нови 506 автономни улични стълба, които ще се захранват със слънчева енергия, пише вестник Национална бизнес поща. Средствата за реализацията са безвъзмездна финансова помощ - 80% от ЕС, останалите 20% от бюджета на страната. Кандидатствахме по програма за развитие на селските райони, мярка 322, имахме щастието да бъдем одобрени. В края на юни подписахме договор с ДФ Земеделие, уточни Гангалова. Проектът трябва да се реализира в рамките на 30 месеца, считано от28 юни тази година. Предстои обявяване на обществена поръчка за изпълнител и се очаква на практика Николаево да грейне със слънчева енергия в края на 2013 г.
Нямаме приходи, икономика, която да ни ги осигурява, разчитаме на субсидии от държавния бюджет и търсим варианти чрез кандидатстване по проекти , за да се развиваме, казва зам.-кметът на Николаево. В момента в общината тече обществена поръчка по изграждане на водопроводна мрежа в Елхово, което е към община Николаево, на стойност4 млн. лв. В ход е и проект по социално включване на родители за изграждане и възпитание в отглеждането на деца, вкл. и интеграция на деца от ромски произход на възраст от 3 до 7 г. възраст.
Община Николаево е малка, с население 5200 души, но сме с големи амбиции, казва зам.-кметът Танталова. Можем да се похвалим и с участие по оперативни програми, най-вече по Проект Красива България, с което успяхме да подобрим инфраструктурата на цялата община.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |