Събития Хиляди българи се поклониха на Шипка

Хиляди българи се поклониха на Шипка

Неделя, 21 август 2011 г., 21:54
Размер на буквите

Няколко хиляди българи почетоха вчера 134-годишнината от Шипченската епопея. Те изкачиха стъпалата до паметника на върха, за да се поклонят пред паметта на загиналите руски, украински, румънски и финландски воини и български опълченци. Честването бе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, който обаче не присъства лично. На върха се изкачиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието Сергей Игнатов, областни управители и кметове на общини, депутати и представители на посолства.

Заупокойна молитва за загиналите отслужи Великотърновският митрополит Григорий. "Чудесно е, че днес, на това свято място, обрасло с кървав мъх, се качиха толкова много българи заедно с децата си. Оставили долу, в подножието, ежедневните си мисли, грижи и болежки, за да почетат паметта на героите. Благодаря ви, че дойдохте, за да извикаме заедно в душите си "Да живей България!", каза Цецка Цачева.
270 участници от 22 клуба на Национално движение "Традиция" направиха 40-минутна възстановка на епичните сражения, станали между 21 и 23 август 1877 година по тези места. Силите тогава са били неравни - 27 хиляди редовна турска войска и едва 7 хиляди руси, украинци, румънци, финландци и българи срещу тях. Макар и малобройни, те успяват да удържат прохода до идването на подкреплението начело с генерал Радецки, пише вестник Старозагорски новини.
Шестте планински оръдия изстреляха по 8 снаряда, а на "опълченците" и "турския аскер" се полагаха по 25 патрона. За седми път реплика на Самарското знаме, тежаща 18 кг, бе развята от Върбан Минев, член на НД "Традиция" от Велико Търново. Стефан Иванов и Теофан Стефанов от Шумен пък пренесоха до подножието на Орлово гнездо своята гордост - оригинално 76-милиметрово планинско оръдие, произведено през 1871 година в Манчестър.
Най-малкият участник тази година беше 18-месечният Георги Стоянов от Благоевград. Родителите му - Николина и Йордан, по силата на жребия, бяха "противници". Баща му участва за четвърти път и беше в редиците на турската армия, а майка му - за първи път, със стомна в ръка беше на позицията под Орлово гнездо.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |