Събития Опадаха буквите от триумфалната арка на Аязмото

Опадаха буквите от триумфалната арка на Аязмото

Неделя, 21 август 2011 г., 21:53
Размер на буквите

Възмутени граждани алармираха, че някои от буквите върху триумфалната арка на гордостта на Стара Загора - Аязмото, са изпадали. Според тях, това е преди всичко неуважение към личността на Митрополит Методий, който беше единодушно посочен за най-заслужилия старозагорец за ХХ век. Може би това е нагледен пример за разрушаването на всичко духовно и стойностно...

Репортер на вестник Старозагорски новини констатира, че от атмосферните влияния няколко от дървените букви и части от тях са паднали и трудно се чете надписът: "Хвала Митрополиту Митодию!"
Дълга е историята на арката в прослава на създателя на Аязмото. Най-напред на това място тя е построена изцяло от дърво. По повод 100-годишнината от рождението на архиерея, на 30 октомври 1938 г. наследникът му митрополит Павел освещава голяма бетонна арка с обширен вътрешен отвор и два странични на алеята от изток с надпис с големи бронзови букви: "Хвала Митрополиту Методию!". По същото време в полите на Аязмото, в началото на главната алея, са поставени и осветени и двата бюста - на поета-революционер Христо Ботев и войводата Хаджи Димитър Асенов.
През 1963-1964 г., неизвестно по какви съображения, арката беше съборена изцяло.
След 9 септември 1944 г. комунистите-атеисти подменят името "Митрополит Методий" на сегашния булевард "Митрополит Методий Кусев" със "Сталин". Дори на няколко метра северно от ул. "Генерал Столетов" издигат бюста на генералисимуса.
След неговото развенчаване паметникът е премахнат, а улицата - преименувана на вожда на световния пролетариат Ленин. Аязмото, рожбата на Дядо Методий, "белите дробове" на Стара Загора, е наречено парк "Ленин". Нещо повече. По случай 100-годишнината от рождението му, югоизточно от "Жабките" Владимир Илич Ленин извиси в цял ръст снага във внушителен бял мемориал.
След 10 ноември 1989 г. "Ленин" се озова в някакъв крайградски склад. По настояване на митрополит Панкратий и с неговата пряка намеса, през 1996 г. се изгражда  триумфалната арка в настоящия вид, а върху нея с бронзови букви се възстанови благодарственият текст "Хвала Митрополиту Методию!".
В първите години на демокрацията и след това, та до днес, братята роми не си поплюваха и всичко що е метал, беше изтръгнато и предадено за вторични суровини срещу жълти стотинки. Почти едновременно бяха задигнати буквите от Триумфалната арка, текстовете от великото Ботево стихотворение "Жив е той..." и "...той не умира" и съответно имената на героите върху постаментите, барелефа на Дядо Методий върху гроба му и пр., и пр.
За да се "спаси положението", общинарите възстановиха текста върху арката с дървени букви, барелефа - с някаква неметална смес, а текстовете върху паметниците на героите почерниха с блажна боица...
Въпреки че последните са анонимни, т.е. не се знае чии образи са върху постаментите, Христо Ботев е по-разпознаваем, тъй като два пъти през годината група официални лица и партийни лидери ги окичват с венци и цветя... От запитаните 20-ина млади и по-възрастни старозагорци само двама отговориха, че другият бюст е на Хаджи Димитър Асенов - "юнакът", на когото Ботев е посветил гениалното си стихотворение. Всеизвестен факт е, че в Сорбоната в Париж, на челно място, със златни букви е изписан стихът: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!" В Париж - може, в Стара Загора - няма пари!
Предизборно се правят какви ли не щуротии, само и само да се привлече вниманието на избирателите. Може някой от кандидатите за кметове и за общински съветници да реши да свърши нещо полезно... Чувството за дълг и отговорност пред историята, предците и младото поколение не струва чак толкова много?!

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |