Събития За торбичките, които щадят природата, няма да се плаща продуктова такса

За торбичките, които щадят природата, няма да се плаща продуктова такса

Четвъртък, 11 август 2011 г., 10:13
Размер на буквите
екология такса торбички

Биоразградимите торбички с минимално съдържание на полиетилен от неминерален произход няма да се облагат с продуктова такса от 1 октомври 2011 г. Това съобщи Стилиян Първанов, управител на компания за биоразградими опаковки по повод последните промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти.

Те бяха приети от Министерството на околната среда и водите през пролетта на тази година, уточнява за Investor.bg.
В първоначалния вариант на наредбата е записано, че подобна такса ще плащат не само производителите на полиетиленови, но и на биоразградими торбички, тъй като за направата им се използват минималки количества полиетилен за омрежване и допълнителна здравина.
При обсъждането на промените доказахме, че за разлика от полиетиленовите торбички при биоразградимите се използва патентован полиетиленов гранулат, който не замърсява околната среда и може да се компостира, обясни Стилиян Първанов.
По наше искане екоминистерството промени първоначалния вариант на наредбата и не допусна допълнително облагане на производството на незамърсяващи торбички, което е безспорен успех, коментира Първанов. Той добави, че предстоят нови разговори с администрацията на ведомството, свързани с изискванията за ненасърчаване на производството на изкуствени торбички.
С изменение на наредбата от 1 октомври т.г. се облагат "всички видове размери торбички, произведени от полимери, чиято дебелина е под 15 микрона". Тази дебелина е твърде малка и не засяга големите найлонови торбички, които се продават в хипермаркетите, обясни Първанов.
Според него независимо, че поради здравината си те могат да се използват многократно, наредбата би могла да обхване и чантите с по-голяма дебелина. „Целта на това законодателство е не само да санкционира, но и да възпитава хората в неупотреба на неразградими пластмасови опаковки“, добави бизнесменът.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |