Събития Бивши шефове на Мини Марица изток отиват на съд

Бивши шефове на Мини Марица изток отиват на съд

Сряда, 03 август 2011 г., 13:42
Размер на буквите
Иван Марков и Гочо Христов

Окръжна прокуратура – Стара Загора внесе в Окръжен съд – Стара Загора обвинителни актове срещу бившия изпълнителен директор на Мини Марица изток ЕАД Иван Марков и заместника му Гочо Христов, заради заобикаляне на Закона за обществените поръчки, причинили щети на дружеството за близо 1 млн. лева.

Двамата, в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Мини Марица изток ЕАД са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лева. По този начин се заобикаля изискването на ЗОП избора на изпълнител да се извърши чрез открит конкурс и неправомерно се дава възможност избора да се извърши чрез събиране на три оферти. Пряката цел на обвиняемите била ремонтът или строежът да се изпълни от предварително избрана от тях фирма, се казва в съобщение на Окръжна прокуратура.

През периода 20.05.2007 г. – 18.05.2009 г. обвиняемите в съучастие като съизвършители са нарушили служебните си задължения – извършили са дейност, несъобразена с изискванията на заеманата длъжност, като при извършване на процедури по ЗОП са причинили значителни вредни последици за Мини Марица изток ЕАД в размер на 396 603,49 лева - съставляващи имуществена вреда в резултат на надвишаване на договорените цени в сравнение със средно пазарните - престъпление по чл. 282 ал. 2, във вр. с ал.1, предл.първо във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

През периода 31.10.2006 г. – 16.06.2008 г. обвиняемия Гочо Христов, е нарушил служебните си задължения – извършил е дейност, несъобразена с изискванията на заеманата длъжност, като при извършване на процедури по ЗОП е причинил значителни вредни последици за Мини Марица изток ЕАД в размер на 592 265,99 лева - съставляващи имуществена вреда в резултат на надвишаване на договорените цени в сравнение със средно пазарните - престъпление по чл. 282 ал. 2, във вр. с ал.1, предл. първо от НК.

Общият размер на вредата, причинена от Гочо Христов, като самостоятелен извършител и причинената от двамата обвиняеми, като съизвършители, е в размер на 988 869,48 лв.

Прокуратурата е внесла обвинителен акт с обвинение срещу посочените две лица по чл. 282 ал. 2, във вр. с ал.1, предл.първо от НК, за което се предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода и съдът може да постанови и лишаване от правото по чл.37, ал.1, т.6.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |