Събития Цените на жилищата - накъде преди зимата?

Цените на жилищата - накъде преди зимата?

Понеделник, 25 юли 2011 г., 09:24
Размер на буквите
жилища цени

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете Националният статистически институт (НСИ). Движението надолу тръгна след третото тримесечие на 2008 г., като оттогава апартаментите в страната са поевтинели средно с 36%, достигайки цена от 909 лв./кв.м през второто тримесечие на 2011 г.

Понижението на годишна база е 6.4%, а спрямо предходното тримесечие е 1.6%, показват данните на НСИ.
Тежката икономическа ситуация и липсата на кредитиране е причината за продължаващата тенденция за спад на цените на жилищата, коментираха брокери на имоти. "Макар че се наблюдава лека стабилизация на пазара, все още не може да се каже, че е достигнато дъното на цените на жилищата", каза за "Дневник" Наско Атанасов, управител на "Виктория инвест".

"Всички чакат да установят по категоричен начин, че дъното е стигнато, но сигналите все още са разнопосочни и цените продължават да падат", посочи Христо Бойков, управител на "Би енд Ейч имоти".
Управителят на агенцията "Имоти БГ" Любомир Станимиров прогнозира, че жилищата в София ще продължат да поевтиняват, защото икономическото положение на българина продължава да се влошава и може би ни чака най-тежката зима, пише вестник Дневник.

През второто тримесечие жилищата в столицата са поевтинели с 2.1% спрямо предходното и с над 40% спрямо пика им през третото на 2008 г., показват данните на НСИ. В същото време във Варна е отчетен лек ръст на цените на апартаментите от 0.9% и към момента жилищата в морската столица са най-скъпите в страната.
Другите градове, в които НСИ отчита минимален ръст до 1.3%, са Благоевград, Русе, Търговище и малките градчета около София. В останалите 23 областни града има поевтиняване, като то е до 4% спрямо предходното тримесечие. В момента най-евтини са жилищата в Габрово - 525 лева/кв.м, Кюстендил - 565 лева/кв.м, и Видин -  571 лева/кв.м.

В регионите с устойчива икономика и трайна заетост жилищата поевтиняват с по-бавни темпове спрямо останалите, коментира Наско Атанасов. Той даде за пример Стара Загора, Чирпан и Пирдоп. Цените на апартаментите в Стара Загора са се доближили плътно до тези в Русе, в който преди кризата жилищата бяха значително по-скъпи от тези в града на липите, показват данните на НСИ.

Интересен факт е, че апартаментите в Хасково вече са по-скъпи от тези в Плевен, Благоевград и Велико Търново, в които квадратният метър беше с до 400 лева по-скъп допреди кризата спрямо Хасково.


Емил Хърсев, икономист: Надяват се, че пазарът ще живне

Банките усещат признаци на подобряване на имотния пазар. Надяват се на сравнително бърза препродажба. Иначе едва ли биха купували хотели и терени от закъсали инвеститори.
След като три години не се пазаруваха недвижимости в България, все някога ще започне процесът на възстановяване. Имотите у нас са евтини. Отделно се поражда инфлационен страх за еврото, което ще пренасочи част от спестяванията към недвижимата собственост.
Банките създават дъщерни дружества, защото така няма срок за продажба на придобитите имоти. Ако трезорът директно купи обезпечението, трябва да го препродаде в определен срок. С тези изкупувания на имоти банките изчистват балансите си. Това ще повлияе позитивно на цената на кредита, но само при трайно подобрение в качеството на портфейла им.

Информация: вестник Труд

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |