Събития Автобусите в Стара Загора минават на метан

Автобусите в Стара Загора минават на метан

Неделя, 24 юли 2011 г., 16:01
Размер на буквите
метан автобус

Автобусни превози ООД в Стара Загора започна подмяната на автобусния парк за обслужване на градските линии с автобуси, които работят само на метан. Вече месец по улиците на града пробно се движат първите 10 метанови автобуса. Те са втора употреба, 15 - 16-годишни, напълно рециклирани, закупени са от Германия, уточни управителят на Автобусни превози - Стара Загора Светослав Маринов.

АВТОБУСИТЕ НЕ СА ПРЕОБОРУДВАНИ С МЕТАНОВИ УРЕДБИ, А ФАБРИЧНО СА ПРОИЗВЕДЕНИ ДА РАБОТЯТ САМО НА МЕТАН За купуването им са инвестирани около 400 000 лева. До края на годината в обръщение ще влязат още около 5 метанови автобуса. За пълната подмяна на градския автобусен парк компанията предвижда инвестиция от общо 5 млн. лева. Кога ще приключи тя зависи изцяло от финансовото състояние на дружеството, посочи Маринов.

Ежедневно по улиците на Стара Загора се движат между 80 - 90 градски автобуси. С преминаването на метанов транспорт не само ще се спестят разходи за гориво, но и ще се получи екологичен ефект, убедени са от ръководството на Автобусни превози. ЕДИН НОРМАЛНО ДЪЛЪГ АВТОБУС ХАРЧИ НА ВСЕКИ 100 КМ 35 ЛИТРА ДИЗЕЛОВО ГОРИВО ИЛИ ОКОЛО 35 - 36 КИЛОГРАМА МЕТАН.
Цената на литър дизел обаче в средата на юли надхвърли 2.55 лв., докато килограм метан струва 1,49 лева. До началото на есента Автобусни превози ще изгради и собствена метанстанция, която да подсигурява зареждането на градските автобуси с възможно най- ниска цена на метана, пише вестник Национална бизнес поща.

Въпреки значително по- евтиното гориво, цената на билетчето в Стара Загора няма да поевтинее. Още преди година поискахме билетът да скочи от0.80лв. на 1 лв., но Община Стара Загора отказа, посочи Светослав Маринов. От 2008 г. досега цената на дизела се е повишила с над 50% и на практика работим под себестойност, твърди той. фирмата се надява с мета- новите автобуси да свие значително загубите в очакване на адекватна финансова компенсация от Община Стара Загора, която в момента е 600 000 лева годишно. Основният проблем при метановите автобуси обаче остава наличието на достатъчно добре специализиран сервиз за поддържането им. ИЗВЕДЕНИТЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ СТАРИ АВТОБУСИ, РАБОТЕЩИ НА ДИЗЕЛ, ЩЕ СТОЯТ В РЕЗЕРВ и ще се ползват само в краен случай.

Метановите автобуси ще покажат предимствата си и през зимата, тъй като метанът не се влияе от студа, за разлика от дизела и пропан-бутана. Газът е разположен в бутилки върху покрива на автобусите. Така дори да се получи теч, по- лекият метан ще излети във въздуха и ще остане безопасен за пътниците и минувачите.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |