Събития Брикел ЕАД – Гълъбово с комплексно разрешително от Изпълнителна агенция по околна среда и водите

Брикел ЕАД – Гълъбово с комплексно разрешително от Изпълнителна агенция по околна среда и водите

Вторник, 19 юли 2011 г., 13:42
Размер на буквите
Брикел екология

През първата половина на 2011 година 10 предприятия са получили комплексни разрешителни за дейността си от Изпълнителната агенция по околна среда и водите (ИАОС), а 5 разрешителни са били отменени заради свитото производство и невъзможността на мениджърите да поддържат изискванията за опазване на околната среда.

Комплексните разрешителни включват задължителни препоръки за инвестиции в очистващи инсталации в производства от металургията, минното дело, тежката енергетика и други индустрии, потенциални замърсители на околната среда, уточнява Investor.bg. Разрешителните се издават от екоминистерството при условие, че са спазени необходимите норми, които не допускат замърсяване на въздуха, водите и почвите.

Сред петте оператора, които са свили мощностите си през първата половина на тази година, са „Топлофикация Сливен” и „Топлофикация Велико Търново“.

„В момента и двете топлофикации работят нормално, но засега са „изпаднали“ от режима“, заяви Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества. "По закон горивните инсталации под 50 мегавата не подлежат на контрол с комплексни разрешителни. Ако топлофикациите наберат повече потребители и увеличат мощностите си, което е технически възможно, пак ще трябва да им бъдат издадени разрешителни“, допълни Терзийски.

Същото е положението и на хасковското предприятие „Тедимекс” ООД, което доскоро е притежавало комплексно разрешително за интензивно отглеждане на птици. „Документът е необходим, ако се отглеждат повече от 40 хил. пилета, но производството рязко е намалено“, каза управителят на фирмата Владимир Желев, който заради нарастващите проблеми на птицепроизводителите, е започнал да отглежда други животни.

През 2011 г. са отменени и комплексните разрешителни на ямболското предприятие „Кумазит Керамика” ЕООД с цех за производство на тухли и керемиди в село Подвис, както и на „Екоенергия” ООД – Габрово.

За сравнение, през цялата 2010 г. са отменени три комплексни разрешителни. Едно от тях е на предприятието за производство на прежди и влакна „АДФ България” ЕООД – Първомай, което е спряло дейността си през 2008 г. и така не е било необходимо да ползва разрешителното за обработка и пране на вълна.

Заради спряно преди две години производство плевенското предприятие „СК-13 Плевен Каменина” АД също няма нужда от разрешително, казаха работещи в завода. Фирмата е произвеждала киселинноустойчиви тръби и тухли. Инсталацията на костинбродската птицеферма „Галус Къмпани” ООД в село Славяново също вече е без разрешително, сочат данните на агенцията.

Нови комплексни разрешителни

През първата половина на 2011 г. екоминистерството е издало 10 комплексни разрешителни, включително на „Брикел” ЕАД – Гълъбово. ТЕЦ-ът, чийто собственост се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, трябваше да бъде затворен миналата година, тъй като не отговаряше на екологичните изисквания на Европейския съюз. Мощностите обаче бяха оставени да работят до края на зимата, тъй като нямаше друга алтернатива за отопление на Гълъбово. През март ТЕЦ-ът внесе в ИАОС заявление за издаване на комплексно разрешително, за да може да възстанови дейността си и вече го е получил.

Освен ТЕЦ-а в Гълъбово, комплексни разрешителни са получили и операторите „Балканфарма – Разград” АД, „Енерсис” АД – Търговище, регионалното депо за отпадъци на общините Харманли, Маджарево и Любимец, „Булгарплод – София” АД – Монтана, „СМА Минерал Бургас Вар” ЕООД - Бургас, „Горубсо – Кърджали” АД, „Ескейп Груп” ООД - Търговище, „Бряг-СК” ЕООД - Варна, „Юпитер 05” ООД - Пловдив.

За други девет инсталации разрешителните са актуализирани. Сред тях са ТЕЦ-овете Ей И Ес Гълъбово, „Русе Изток“ и „Варна“, сметището в Суходол и медодобивния комбинат в Панагюрище „Асарел медет“.
Отказано е издаването на две комплексни разрешителни, включително на депото за неопасни отпадъци в Несебър.
През цялата 2010 г. издадените комплексни разрешителни са 28, има и два отказа, единият от които е за „Кремиковци”.

Откакто съществува режимът за комплексните разрешителни, предприятията от тежката индустрия с издадени подобни документи са общо 412.

В момента за първоначално издаване на разрешително чакат 21 предприятия, 16 искат нови заради съществени промени в режима си на работа, 34 документи подлежат на преразглеждане, един оператор очаква актуализация. На още пет инсталации разрешителните ще бъдат отменени, съобщиха от екоагенцията.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |