Събития Над 7 тона художествена литература - на сметището

Над 7 тона художествена литература - на сметището

Понеделник, 18 юли 2011 г., 20:00
Размер на буквите
библиотека Родина

Над 7 тона безвъзвратно похабени, мухлясали и червясали книги са бракувани от Детския отдел на старозагорската библиотека Родина, видя репортер на вестник Старозагорски новини. Те са положени в няколко десетки найлонови торби - невинни жертви на чиновническото безхаберие.

След 10 години течове върху книгите и 7 - 8 години обещаван и отлаган основен ремонт, най-сетне дойде редът и на Детския отдел на библиотека Родина - сподели директорката Слава Драганова. - Дейностите включват ремонт на покрива, на електрическите, водните и канализационните инсталации, смяна на дограмата, нова подова настилка... Но за съжаление - твърде късно. Спасените книги са на "стационар" в кабинетите по химия и по биология в IХ ОУ "В. Ханчев". Това значи, че до началото на учебната година те трябва да се приберат в напълно обновения дом.

Но има нова, голяма питанка: Какво ще е отоплението?

"Досега отоплението беше с акумулиращи печки, които не си знаят годините, отремонтирани са десетки пъти и напълно са амортизирани. За съжаление не е предвидено никакво ново отопление - сподели с безпокойство директорката. - Ще търсим начини за закупуване на климатици. Те пък ще хабят много електрическа енергия, която ще ни удря по издръжката. Навсякъде се практикува газовото отопление, което за една-две години си изплаща разходите по инсталациите и след това се реализират икономии. Разпределителната газова кутия е на входа на библиотеката. Става дума за 10-ина метра да се вкара през двора в сградата."
Стара практика е общинската администрация да поддържа правилото "пари няма" или "няма условия това да стане". Примерите обаче само от това лято показват, че при добро желание и диалог с фирмата и ползвателите, всичко се постига. Така СОУ "Железник", ОДЗ No 58, ЦДГ No 8 "Българче" и др. ще посрещнат зимата на газ.
Може би ще се усмихне щастието и на четящите дечурлига от източния край на Стара Загора!?

Въпреки ремонта, Библиотеката ще работи цялото лято. В една стая са отделени книгите, които се изучават в училище и с тях се обслужват само малките ученици.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |