Събития Намериха се пари за строежа на тунел под Шипка

Намериха се пари за строежа на тунел под Шипка

Вторник, 12 юли 2011 г., 12:02
Размер на буквите
път тунел Шипка

Около 440 млн. лева, които са спестени по програма Транспорт, ще отидат за изграждането на тунел под връх Шипка, за северната и за западната дъга на околовръстния път на София и за магистралата София - Калотина. Това обясни строителният министър Росен Плевнелиев. Той уточни, че с програма Регионално развитие от ниските оферти са икономисани общо 640 млн. лева.

Досега идеята бе с част от спестеното да се ремонтират отсечка от автомагистрала Тракия и няколко шосета първи клас. Брюксел отхвърлил този вариант, тъй като средствата могат да се ползват само за ново строителство. Намерението да се рехабилитират и около 60 моста с европари също няма да се реализира засега. Плановете са 50-те километра от София до Калотина да са готови до 2015 г. Тръжните процедури за околовръстното ще стартират в края на тази и началото на следващата година.

До средата на 2012 г. тунелът под Шипка се очаква да има строително разрешително. Търговете за тях, както и за лот 2 и 3 на "Струма", ще се реализират по нови процедури - за проектиране и строителство, като най-ниската цена вече няма да е с най-голяма тежест. Предварителният им вариант ще е готов до 3 месеца. Вчера Плевнелиев представи комитет за наблюдение на изграждането на" Струма". В него влизат експерти от министерства    и    екоорганизации, които ще следят за опазването на редките видове край аутобана. През Кресненското дефиле ще бъдат изградени два тунела - от 13,3 и 2,5 км.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |