Събития Н.Пр. Джеймс Уорлик аплодира Рапсодия в синьо в Стара Загора

Н.Пр. Джеймс Уорлик аплодира Рапсодия в синьо в Стара Загора

Сряда, 06 юли 2011 г., 18:49
Размер на буквите

С Рапсодия в синьо на Джордж Гершуин завърши концертът в залата на Старозагорската опера на 5 юли по повод Деня на независимостта на Съединените американски щати. Сред публиката бе и посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, с чието съдействие творбата на американския композитор бе освободена от авторски права.

Областният управител Йордан Николов, под чийто патронаж се проведе концертът, заедно със заместника си Димитър Драчев и заместник-кмета проф. Димитър Динев, посрещна дипломата пред централния вход на оперния театър. Първите му думи бяха - "Обещах ви, че ще се върна".
Новото гостуване стана по покана на директора на Операта Красимир Къшев. Той разказа, че творбата е прозвучала на старозагорска сцена само веднъж през 1963 г., но като част от балетна постановка. В класически вариант - от пиано и оркестър, се изпълнява за първи път.
Посланик Уорлик изслуша концерта на италианския пианист Симоне Пиониери и младата флейтистка от Латвия Айва Елсина, в компанията на домакините и Шери Кенесън - Хол, аташе по въпросите на културата и образованието в американското посолство, пише вестник Старозагорски новини.
В първата част на концерта младият пианист показа виртуозност в изпълнението по свои аранжименти на "Фиона рагтайм - Котката", три песни на Джордж Гершуин и "Фантазия Моцартиана".
Във втората част на концерта прозвучаха три части от Сюита за класическа флейта и джаз-пиано на друг американски композитор - Клод Болинг. Музикалното събитие достигна кулминацията си с култовата творба "Рапсодия в стил блус", по-известна като "Рапсодия в синьо", поднесена брилянтно от Симоне Пиониери със Старозагорския симфоничен оркестър под диригентството на маестро Къшев.
В антракта американските дипломати разгледаха изложбата с фотографии от Света гора - Атон на Славчо Славов, подредена във фоайето на Операта. На тръгване областният управител Йордан Николов изрази надежда, че Джеймс Уорлик отново ще посети Стара Загора, на което посланикът отговори - "Поканете ме".

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |