Събития Японската компания Тошиба започва проучване за изграждане на своя ТЕЦ в България

Японската компания Тошиба започва проучване за изграждане на своя ТЕЦ в България

Вторник, 05 юли 2011 г., 21:08
Размер на буквите
Тошиба Марица изток ТЕЦ

Японската компания Тошиба (Toshiba) проучва възможностите за изграждане на топло-електрическа централа, използваща за гориво лигнитни въглища от находището на комплекса Марица изток. Централа ще бъде със съоръжение за улавяне и съхранение на вредните емисии от газове, отделяни при изгарянето на нискокалоричните въглища.

Проектът съвпада с плана на България да се увеличи енергийната ефективност и да редуцира изпусканите в атмосферата вредни газове съгласно изискванията и целите на Европейския съюз, информира агенция Ройтерс.

Електрическата енергия от термалните централи съставлява 50% от произвеждания ток в България, отбелязва агенцията. Toshiba ще проучва възможностите да построи централата в лигнитния басейн Марица – изток, където се произвеждат около 40% от електроенергията в страната. Партньори на японската компания ще бъдат Schlumberger Carbon Services, Taisei Corporation и Софийският университет Св. Климент Охридски. Проучването ще започне през юли 2011 г. и ще приключи през март 2012 г.

В същия лигнитен басейн функционират още две термални централи. Американската енергийна компания AES пусна своята ТЕЦ през юни 2011 г., като капацитетът ѝ от 600 мегавата трябва да бъде достигнат в края на годината. Contour Global наскоро приключи сделка с Enel за ТЕЦ Марица Изток 3.
За инвестиционните намерения на Toshiba още през март тази година съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. За изграждането на нова електроцентрала в района се говори от години, като правителството на Тройната коалиция дори създаде работна група, която трябваше да разработи условията за избор на консултант по строителството.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |