Събития За Орозовата къща в Казанлък била сезирана прокуратурата

За Орозовата къща в Казанлък била сезирана прокуратурата

Понеделник, 04 юли 2011 г., 18:22
Размер на буквите

Собствениците на рушащи се сгради, представляващи културна ценност, да имат задължението да ги възстановяват в оригиналните им характеристики, такава промяна в Закона за културното наследство одобри на второ четене парламентът.

Причината - зачестилите случаи на умишлено изоставяне на обекти от културно значение от собствениците им, за да бъдат построени на тяхно място паркинги например, какъвто бил случаят с Орозовата къща в Казанлък, по който от културното ведомство вече са сезирали прокуратурата, пише  вестник Старозагорски новини.

Единствената промяна, която касае тази хипотеза - недобросъвестни собственици, е текстът, който бе гласуван, че ако се случи нещо лошо със сграда културна ценност, например да бъде оставена да падне, тя подлежи на възстановяване в оригиналните й характеристики - обем, пространства, украса и така нататък, обясни заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. "Правим това, за да не се допуска виновно поведение, когато се оставя къщата да падне, за да строи някой нещо различно и по този начин да лишава обществото от ценността. Тук това е хипотезата, а не дали има средства, или не", допълни той. Чобанов посочи примера с Орозовата къща в Казанлък, за която в Министерството на културата имат информация, че собственикът желае да има паркинг, а не забележителна къща от средата на 19-и век. По думите му това е една от най-хубавите къщи в Казанлък, важна, представителна сграда, която е символ на изключително могъщия градски бит на хората в Казанлък по това време. Сегашният собственик на сградата по данни на културното министерство е заможен, има имоти, има финансови възможности да ремонтира сградата, да се погрижи за нея. "Просто я изоставя на произвола на съдбата и твърди, че тя се е самосрутила. На нас граждани ни дадоха снимки, където се вижда, че той е активно ангажиран в нейното събаряне с техника. Ето ви пример за виновно поведение, което ние искаме да пресечем с новия текст в закона. Той отсега нататък ще може на това място да възстанови единствено реплика на въпросната Орозова къща, като ние искрено се надяваме да му бъдат повдигнати съответните обвинения по Наказателния кодекс и ако се докаже неговата вина, да бъде осъден", каза още Тодор Чобанов.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |