Събития България ще изгражда система за предупреждения от пожари в горите

България ще изгражда система за предупреждения от пожари в горите

Понеделник, 04 юли 2011 г., 17:30
Размер на буквите
гора гори пожар

България ще изгради система за ранни предупреждения от пожари в горите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на изложба на езерото Ариана в София във връзка с Международната година на горите – 2011. Системата е електронна и е базирана на термични датчици, които се разполагат в горските територии.

При възникването на пожар датчиците предават информацията веднага на горските служители и пожарната. По този начин се реагира в зародиш преди да започне същинския и видим пожар, каза министърът. Той обясни, че се обсъжда съвместно с Гърция да бъде направена единна система в пограничните райони на Рила, Пирин и Родопите за преждевременно алармиране на службите при възникване на пожари.

Предстои да стартира пилотен проект на територията на някое държавно горско предприятие. Инвестицията е дългосрочна и е в рамките от 500 000 до 1 млн. лева. Тя ще се избие много бързо, защото загубите при един пожар са много повече. Щетите трудно могат да се изчислят и са почти безценни, тъй като освен дървесина се унищожава биоразнобразие и животински свят, заяви министърът. Главният секретар на ИАГ Валентина Маринова подчерта, че системата може да служи и за алармиране при други бедствия. Подобна работи в много страни, като български експерти от Изпълнителната агенция по горите са специално обучавани в Германия.

„Длъжни  сме да опазваме горите на България, които представляват 1/3 от територията на страната”, каза министър Найденов. Статистиката за миналата година показва, че са регистрирани 222 пожара в горите, от които 30% са възникнали вследствие на небрежно отношение на хората. Само от от началото на тази година до момента са регистрирани 240 пожара. Тревожно е, че се увеличава процента на възникване от небрежно отношение на хората на 69%, отбеляза министърът. Именно затова е необходима подобна система, която да хваща пожарите в зародиш, допълни той. Контролът през летните месеци също ще бъде засилен. В проверките ще се включат освен горските служители, пожарната и жандармерията.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |