Събития Гаранционният фонд по JEREMIE започва да работи през септември

Гаранционният фонд по JEREMIE започва да работи през септември

Неделя, 03 юли 2011 г., 10:56
Размер на буквите

Трайчо Трайков

През септември ще започне да работи първият фонд по JEREMIE - Гаранционният. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща в Габрово с Клуба за иновации. Европейският инвестиционен фонд вече е избрал мениджърите и на Фонда за стартиращи компании и за Мезанин фонда. Очаква се тези инструменти да ускорят усвояването на средствата по ОП Конкурентоспособност и от тях да има истински ефект за бизнеса.

„Ние смятаме, че парите могат да бъдат усвоени и да свършат работа не само чрез грантове, но и чрез схеми за финансов инженеринг, с които да постигнем същия резултат. С подобни инструменти смятаме, че ще има възможност за кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране", подчерта Трайков, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

По думите му по този начин могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по оперативната програма,  тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, гаранционни фондове или друг вид финансиране, въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно мотивирана, а не само административно.  Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите, допълни Трайков.

Иновативните компании могат да ползват ресурс от 220 млн. лева за разработване и внедряване на иновации по различни схеми на ОП „Конкурентоспособност". Един от основните проблеми, изтъкнати от мениджърите на иновативни компании, е липсата на средства за съфинансиране, които допълват  безвъзмездната помощ. Затова по ОП „Конкурентоспособност" бяха разработени съвместни схеми с финансови институции, като едновременно с отпускането на гранта се получава и кредитна част съфинансиране, припомни Трайков. Пилотно този модел се прилага по Програмата за енергийна ефективност, която предоставя 200 млн. евро на предприятията по оперативната програма и 150 млн. евро съфинансиране от ЕБРД чрез 10 банки-партньори. 

Трайков информира компаниите и за решението на МС от тази седмица да отпусне 5 млн. лева за Националния иновационен фонд - за проекти в изпълнение. Макар и със символично значение, тези средства са знак за важността, която правителството отдава на иновациите, подчерта министърът. Националната цел на България е да достигне 1.5% от БВП инвестиции в иновации до 2020 г. Това означава, че вложенията в НИРД трябва ежегодно да нарастват с 15%. За бизнеса се предвиждат различни данъчни стимули, свързани с инвестиции в НИРД. Обсъждат се източници на държавното финансиране, като една от идеите е част от концесионните възнаграждения за подземни богатства да се използват за тази цел, каза още Трайков.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |