Събития Турската топонимия остава в Стара Загора

Турската топонимия остава в Стара Загора

Четвъртък, 30 юни 2011 г., 18:21
Размер на буквите

Общинските съветници на Стара Загора не подкрепиха предложението на Кристиян Петков и Антон Андонов от ВМРО за промяна на стотиците турски и арабски наименования на местностите в землището на Община Стара Загора.

"Считаме, че в 21-ви век България, като европейска държава, следва да има български наименования на местностите си - аргументира се Кристиян Петков. - В региона ни идват много чуждестранни гости и инвеститори, на които трябва да се превеждат и обясняват имена, останали от преди няколко века - шекер бунар, аи бунар, беш бунар и пр.
Освен това голяма част от наименованията са загубили предишното си значение и не са в съгласие със съвременните реалности и с принципите на българската именна система."
В инсперирания дебат старейшините по принцип се съгласиха с предложението, но изтъкнаха редица причини, за да не го приемат. Сред тях бяха съображенията, че: е трудно в документите да се впише старата и новата топонимия; този акт ще струва скъпо и не е ясно кой ще заплаща сумата; в цялата страна се въвежда кадастърна карта и всеки обект си има идентификационен номер, т.е. имената ще бъдат заменени с номера и пр., пише вестник Старозагорски новини.
Вносителите бяха едва ли не принудени да оттеглят и другото си предложение - "Изграждане на монумент на православен кръст на източния вход на Стара Загора. В него се посочва, че с решение на Общинския съвет от 2001 г. е определено точното място и е приет идейният проект на арх. Ваня Тончева. Освен това Старозагорският митрополит Галактион е осветил мястото и е направил първа копка. Този аргумент беше оборен с липса на записано решение из книгите на местния парламент. Отново по принцип изказалите се общински съветници заявиха, че предложението е много хубаво, но не е обяснено подробно, че исканите 10 000 лева за работен проект са безкрайно малко, че изпълнението на проекта ще струва шестцифрени числа и т.н.
Може би трябва да отворим Тефтерчето на Левски и да прочетем там многозначителното "Народе!!!".

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |