Събития Приоритет за Агенцията за борба с градушките е целогодишно радарно наблюдение на атмосферата

Приоритет за Агенцията за борба с градушките е целогодишно радарно наблюдение на атмосферата

Четвъртък, 30 юни 2011 г., 16:20
Размер на буквите
Радарно наблюдение

В резултат на проведените от Изпълнителна агенция за Борба с градушките през 2010 г. активни въздействия на градовите процеси е спасена селскостопанска продукция на стойност 57,622 млн. лева. Това стана ясно от направения от агенцията отчет за дейността й за периода юли 2010 – юли 2011 г., съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Икономическият ефект от дейността за същата година е 48,911 млн. лева и се определя от разликата между стойността на  спасената селскостопанска продукция и текущите разходи на Агенцията.

През активния сезон на тази година, към 20 юни, са проведени 52 активни въздействия, обработени са 188 градови облака преминали над територии от 7 529 016 декара. В резултат на обработката, поражения на селскостопанска продукция от градушки на 10.95%  има само върху 1800 декара.

Стойността на спасената продукция и икономическия ефект от дейността се определят в края на годината след закриване на активния сезон, но ежегодно са в размер на десетки милиона лева.

Агенцията за Борба с градушките осъществява превантивна дейност за намаляване щетите на селскостопанската продукция от градушки в най - уязвимите от тези процеси региони на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен,Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора и Сливен. Дейността се осъществява чрез наблюдение на атмосферните процеси със съвременни доплерови радари и активни въздействия с  противоградови ракети. 

През последните 20 години в световен мащаб се отчита увеличаване честотата и силата на опасните метеорологични явления като градушки, наводнения, смерчове, мълнии и др. Степента на градовата активност в България също нараства и в тази връзка основни приоритети на стратегията за развитие на Агенцията са увеличаване на защитаваната от градушки територия и разширяване на дейността чрез целогодишно радарно наблюдение на атмосферата.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |