Събития В България е единственият производител на нанодиаманти в ЕС

В България е единственият производител на нанодиаманти в ЕС

Неделя, 26 юни 2011 г., 17:13
Размер на буквите
нанодиаманти

Нанодиаманти се произвеждат чрез взривен синтез в руднична галерия в Рудозем, съобщиха от фирмата Nano SS в Смолян. Фирмата е единственият в Европейския съюз производител на нанодиаманти по силата на лицензионен договор с притежателя на патента проф. Ставри Ставрев. Интересът към използването на продукти с нанодиаманти в транспорта и машиностроенето е особено засилен по време на криза.

Част от приложенията са свързани с икономия на гориво при автомобилните двигатели и повишаване на износоустойчивостта на машинни детайли, информира търговският директор на фирмата Анастас Ставрев. Технологията за производството на нанодиаманти е разработка на проф. Ставри Ставрев. В неработещо руднично подземие в Рудозем чрез контролирани взривявания в специална камера се произвеждат нанодиамантите. След това продукцията се пречиства и обработва за различни продукти в производствената база в с. Полковник Серафимово.

Нанодиамантите са материал, синтезиран от свободния въглерод в някои от взривните вещества чрез фазов преход в процеса на взрива, и представляват въглеродни наночастици в кристална форма, обясняват специалисти в предприятието. Приложението им като високотехнологична разработка е особено актуално напоследък в тежката промишленост и в транспорта. Един от най-търсените продукти на "Nano SS" е оптимизатор за моторни масла. Прибавени към моторните масла, нанодиамантите снижават триенето в двигателите с вътрешно горене, което води до икономия на гориво  от 7 до 10 процента.

Тестове с нанодиамантния оптимизатор вече са приключили в обществения транспорт в голям гръцки град и в момента се сключва договор за снабдяване на транспортната фирма с продукта, допълва Анастас Ставрев. Работи се и за представяне на продукт, който се прибавя към трансформаторните масла, повишавайки мощността на трансформаторите.Якостта на диаманта, дори в наноразмери, намира приложение в създаването на покрития за машинни детайли и инструменти, информира www.economynews.bg.

Заводът в с. Полковник Серафимово внедрява производство на никел-нанодиамантни и хром-нанодиамантни покрития, които имат уникални показатели по отношение на износоустойчивост, антикорозионност, якост, твърдост.
Сред клиентите и партньорите на "Nano SS" в момента са гръцка община, транспортни фирми, включително и корабни, както и компании от Европа и от Близкия Изток. Получаваният продукт в производствената база на фирмата е напълно идентичен с естествения диамант, основавайки се на технология за модификация на повърхността на нанодиаманта и деагрегация на агломератите му, обясняват експерти.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |