Събития Пак гледаха мегаделото срещу Вихър Марков

Пак гледаха мегаделото срещу Вихър Марков

Четвъртък, 23 юни 2011 г., 19:04
Размер на буквите

За пореден път Окръжният съд гледа мегаделото срещу старозагореца Вихър Марков, обвинен в организиране и ръководене на престъпна група за източване на милиони левове ДДС. Делото е в съда от три години и беше отлагано над 20 пъти заради неявяване на свидетели, някои от които вече са покойници.

Съдът реши да допусне втора финансово-икономическа експертиза, поискана от подсъдимия. Така, въпреки протеста на прокурора Алексей Ангелов, беше удовлетворено изричното желание на Марков и защитника му за експертизата, като едното от вещите лица да бъде дипломиран икономист.
На заседанието се яви само един от призованите 6-има свидетели - Николай Георгиев от Варна. Вчера стана известно, че един от призованите - Евгени Янев, е поредният починал свидетел в хода на проточилото се дело.
В началото председателят на съдебния състав - съдия Уруков, представи писма от Агенцията по вписванията в Бургас, от ТД на НАП - Стара Загора и София, които страните приеха като доказателства, пише вестник Старозагорски новини.

Свидетелят Николай Георгиев отговори на въпросите на обвинението за придобиването и експлоатирането на фирма "Интерпак" ООД, както и каква е връзката му с Вихър Марков. Той обясни как Марков го е запознал с лицето Владимир Демирев. Същият прехвърля фирмата си "Интерпак" ООД чрез нотариус от Стара Загора на негово име, а обвиняемият му е казал, че занапред ще работят заедно. Съвместната им "работа" се състояла в това Георгиев да попълва фактури с текстове, предоставяни от Вихър Марков. Последният е давал около 14-15 лв. месечно за транспорт до Бургас на Георгиев, където той се отчита в ТДУ. През 2001 г. свидетелят разбира, че фирмата му има големи финансови задължения, и се обръща към Марков за изясняване на проблема. Същият обещава да намери човек, на когото да я прехвърли. След 3 години, когато Георгиев е призован в следствения отдел на полицията в Бургас, разбира, че фирмата още функционира и продължава да се води на негово име...
Свидетелят потвърди пред съда и схемата на измамите: продаваш без фактура, а купуваш с фактура от твоя фирма, регистрирана по ДДС. След като парите се "превъртят" през няколко подобни фирми, като за "услугата" се заделя определен процент - накрая се възвръща целият ДДС.

Вихър Марков се счита за родоначалник на ДДС-измамите. Той бе арестуван от антимафиотите през април 2006 г. Като помагачи бяха уличени и други лица, които под негово ръководство са съставяли документи с невярно съдържание, отразяващи фиктивна счетоводна дейност на над 50 фирми. С тези документи са били източени над 15 милиона лв. по ДДС.
Той вече е осъждан за подобно престъпление. Наказанието е било 11 месеца затвор за прикриване на данъци за над 2 милиарда неденоминирани лева.
Съдебното заседание продължава и днес.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |