Събития Община Стара Загора: Предавайте негодното електрическо и електронно оборудване на оторизираната фирма (видео)

Община Стара Загора: Предавайте негодното електрическо и електронно оборудване на оторизираната фирма (видео)

Четвъртък, 23 юни 2011 г., 18:36
Размер на буквите
Екобатери - Стара Загора

През октомври 2010 г. община Стара Загора подписа договори с фирмите Екобатери АД, Елтехресурс АД и Екобулкар АД за разделно събиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци от негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и бракувани моторни превозни средства.

Подизпълнител е Макметал Холдинг АД. В неговата структура влиза и Сплавкомерс АД, на чията площадка в Стара Загора се събират и обработва излязлото от употреба оборудване.

Желаещите да се освободят от ненужните уреди трябва да се обадят на следните телефони: 042/ 646 023, 088/ 777 1973, или на безплатен национален телефон 0800 14 100. Заявки се приемат и по електронна поща на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Специализиран автомобил на Елтехресурс транспортира техниката от желаната от клиента точка до площадката и това е изцяло безплатно. Ако собственик на негодно електронно или електрическо оборудване, го закара със собствен транспорт, получава заплащане за теглото на метала.

За съжаление, тази услуга все още се използва пасивно. През последните месеци на миналата година са постъпили заявки от 6 адреса, а пред 2011 - от 20 домакинства, коментира главният еколог на община Стара Загора Маргарита Георгиева. Според нея, една от причините, е че нелицензирани фирми предлагат, примерно за стар хладилник 10 лв. След това уредът попада не на правилното място, където оторизираната фирма да разглоби, да отдели годните за преработка материали и съответно - опасните. Така в природата попадат вредни елементи и безотговорното поведение ще бъде плащано с години, каза още главният еколог на общината.
Всеки отпадък, който е изхвърлен на правилното място, води след себе си до установяване на добри практики, т.е. до неговото разумно рециклиране. Важно е хората да стигнат до убеждението, че непотребни електроуреди, батерии и акумулатори, както и старите автомобили, освен че замърсяват околната среда, но и като се освободят от тях те помагат за екелогосъобразното решаване на проблема, заяви Светлозар Димов - представител на Сплавкомерс АД.
Оптимистично е, че не така стоят нещата с бракуваните автомобили. Добросъвестните стопани не само се освобождават от ненужното бреме, но и получат финансов стимул, каза още Маргарита Георгиева.

Заявки се предаване на стар автомобил се подават на телефони: 042/ 646 023, 088/ 777 1973 и 088/ 755 3607. Фирмата, която осъществява тази дейност е Екобулкар АД. Тя осигурява специализиран транспорт, изгодни цени за изкупуване на бракуваното моторно-превозно средство и удостоверение за дерегистрация от КАТ.

Третата фирма от холдинга - Екобатери АД е осигурила на територията на общината над 160 специално обозначени за целта контейнери, в които хората да изхвърлят ненужните батерии. Контейнери има в общински сгради, търговски обекти и в училищата, за да се възпитат децата в отговорно поведение спрямо природата.
Тази услуга става все по-популярна и все повече старозагорци използват контейнерите, за да изхвърлят негодните батерии, каза Маргарита Георгиева.

За популяризиране на екоуслугите, които спестяват време и средства на гражданите и щадят околната среда, община Стара Загора отпечата флаери с информация за всяка една от дейностите, като и координатите на фирмите, които събират и оползотворяват негодните за употреба електронно и електрическо оборудване и стари коли.


Видеото в сайта на youtube
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |