Събития България получава 126,6 млн. евро от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

България получава 126,6 млн. евро от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

Петък, 17 юни 2011 г., 13:35
Размер на буквите
Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

Два меморандума за безвъзмездно предоставяне на 126,6 млн.евро от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн бяха подписани днес в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов. Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и посланикът на Норвегия в България г-жа Тове Скарстейн сложиха подписите си под Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Подписаха и Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. между Република България и Кралство Норвегия, съобщиха от Правителствената пресслужба.
Министър-председателят изрази благодарността си към страните-донори за финансовата подкрепа. По Норвежкия финансов механизъм на България ще бъдат предоставени 48 млн. евро. Договорената сума по Финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство е 78,6 млн. евро.

„Уверявам ви, че тези средства ще бъдат изразходвани по най-добрия начин и следващия път, когато дойдете в България, ще можете да видите добрите резултати постигнати с тях, като Музея на съвременното изкуство, направен с пари от тези две програми”, заяви премиерът Борисов. Той поздрави екипа на министър Дончев за бързото и успешно договаряне на средствата и изрази увереността си, че сега ще бъдат положени всички усилия за успешното им усвояване.

В рамките на двете програми ще се подкрепят проекти в областите здравеопазване, образование, консервация и възобновяване на културното и природно наследство, иновации за зелена индустрия, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, взаимодействие в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност и др.

„Достъп до финансирането по този механизъм за развитие на практика ще имат всички-държавни институции, общини, неправителствени организации, фирми”, поясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн подчерта доброто сътрудничество с българските партньори и изградените добри взаимоотношения с управляващия орган от българска страна през първия програмен период. Тя отбеляза добрите резултати постигнати с изпълнените до сега проекти и изрази увереността си, че разходването на тези средства допринася за социалното сближаване и икономическото развитие на нашата страна.

През първия програмен период на България бяха предоставени 41,5 милиона евро по двете програми. Резултат от изпълнените с тези средства проекти са първия Музей на съвременното изкуство в България, Дигиталния център в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", археологическите разкопки на манастир Св. Йоан Предтеча на остров Св. Иван край Созопол, соларен парк с капацитет 1 MW, учебна био ферма за деца „Слънчева градина", туристически и информационни центрове, проекти за енергийна ефективност в над 25 населени места и др. Успешно реализираните проекти дадоха увереност на европейските ни партньори, че страната ни има организационния и експертен капацитет да управлява предоставените от тях средства и през втория програмен период България получи трикратно по-голям размер на безвъзмездната финансова помощ.
На официалната церемония присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |