Събития Стандартизирани баркодове могат да спестят средства на здравната каса

Стандартизирани баркодове могат да спестят средства на здравната каса

Петък, 17 юни 2011 г., 10:09
Размер на буквите
Баркодове

На редовно заседание на GS1 България, проведено в Златна Панега, беше решено да се изпрати специално писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. В него отново се напомня за възможностите да бъде използван опита на редица здравни системи, които също изпитват нужда от съкращаване на разходите и вече се обръщат към предимствата на новите технологии и конкретно към стандартите на GS1, съобщиха от пресцентъра на Българска търговско-промишлена палата.

Преди няколко дни министърът на здравеопазването на Обединеното Кралство Саймън Бърнс представи нова система, чрез която да се овладеят разликите в заплащанията на продукти за болниците от системата на Националната здравна служба (NHS). Въвеждането на добре разработената и прозрачна система с баркодове ще доведе до значителни икономии в полза на Националната здравна служба на Обединеното Кралство на един пазар, който в момента й струва над 6 милиарда лири годишно.

В настоящия момент някои болници плащат приблизително три пъти повече за едни и същи продукти, например хирургически ръкавици и стендове. Използват се различни системи и начини за доставки по обществени поръчки и за идентификация на продуктите, използвани от Националната здравна служба на Кралството, което води до различия на информацията. За първи път Националната здравна служба ще въведе изполването на стандартизираните GS1 баркодове, с които се маркират продуктите и така ще се облекчи проследимостта и да се даде възможност за сравняване на данни за покупките. Това съдържа и голям потенциал за повишаване  безопасността на пациентите.

Използването на маркировките с баркод ще доведе до намаляване на медицинските грешки и рисковете от грешки при хирургическа намеса, ще подпомогне ефективното проследяване на хирургически инструменти, оборудване и други приспособления, ще подобри въвеждането и съхраняването на данни – се казва в писмото на GS1 България.

Предложете на Здравната каса и на доставчиците на консумативи и инструменти да спазват най-високите стандарти и от това могат да спечелят и пациентите и бизнеса – завършва писмото на Председателя на Бюрото на GS1 България Цветан Симеонов.

Министър Саймън Бърнс каза: "Националната здравна служба не може да си позволи да продължи да плаща различни цени за един и същи продукт. Чрез използване на баркодовете поръчките в системата на NHS ще станат по-ефективни, тъй като отделните структури ще могат да проверят, колко се заплаща за продукти от другите. Това е семпла идея, която може да спести милиони на NHS. "Най-важното е, че това е възможност да се спестят средства за реинвестиране в доболничното здравно обслужване във време, в което Националната здравна служба трябва да реализира ефективни икономии.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |