Събития Амазонки стават спасителки на плажа. Професията младее

Амазонки стават спасителки на плажа. Професията младее

Понеделник, 13 юни 2011 г., 17:06
Размер на буквите
спасители спасителки цени плаж басейн Стара Загора

31 кандидати за воден спасител на плувни басейни и водни паркове и 13 души, желаещи да бъдат водни спасители на открити водни площи и море, положиха успешно изпитите си по време на обучението към местната структура на Българския Червен кръст и са готови за лятото на 2011 г.

Около 15% от дипломираните са дами, отчете пред „Новината“ Борис Христов, специалист по водно спасяване към Областния съвет на БЧК в Стара Загора.
Курсовете са се провели за периода от средата на март до първата половина на месец май.
„Важно е кадрите, които излизат, да са качествени и да помагат, когато се наложи. В никакъв случай това не е мъжка професия. При добра подготовка и интерес жените могат да се справят много добре“, убеден е Христов.
„За желаещите да бъдат обучени нормативно е определена минимална възрастова граница от 17 години, а горна граница няма. От 17 до 35 години са новите и „прясно“ дипломирани спасители. Това са предимно млади хора, които са много добре подготвени“, коментира Христов.

Момчетата и момичетата, които искат да запишат курса, трябва да го започнат с добра плувна подготовка.
В рамките на обучението кандидатите за водната професия започват да учат спасителните техники, как да работят със спасителни помощни средства, такива, с които се влиза във водата, за да се извлече пострадалото лице, техники за гмуркане, за търсене на човек под водата.
В теоретичната част се набляга на медицинската подготовка, има и такава по правни въпроси, тъй като дейността на спасителя подлежи на наказателна отговорност.
Заради постоянния интерес към курсовете, които се организират ежегодно към БЧК, и ако този интерес продължи, специалистите обмислят обучение да има и през есента, след края на отпускарския сезон.
Според наблюденията на Христов, интересът на новите попълнения в тази професия идвал не само заради спецификата на работата, но и от любовта към водата и заниманията с водни спортове.
„Прави ми впечатление, че много от младежите имат желание да станат спасители и заради това, че ще помагат на хора, което за нашата организация е много важно“, признава специалистът.
Очакванията към един завършен спасител са не толкова да плува добре, колкото да знае как да подходи към човек, изпаднал в беда, да знае как да му окаже адекватна помощ, без да е застрашен животът му, да реагира бързо, след изваждане на човека от водата да му окаже първа долекарска помощ.
Всяка година и учебните планове, и инструкторите "си сверяват часовника", включително и спрямо увеличаващите се европейски изисквания към подготовката на такива кадри.
„В обучението през 2011-а нямаше новости, имаше въведена по-скоро повече помощна техника. Винаги сме на разположение, ако са необходими на курсистите повече часове по практика и теория“, посочва специалистът по водно спасяване.

В Областната структура на БЧК, освен че извършват обучение на водно-спасителни кадри в различните степени, наблягат и на превенцията на водния травматизъм.
„Тук обхващаме и малките деца, и по-големите с разясняване както на опасностите във водата, така и на начините за взаимопомощ, а на възрастните напомняме как да бъдат по-внимателни“, обобщава Христов.
От Областния съвет на БЧК напомнят кои са трите основни причини за удавяния: непознаването на опасностите при къпане и плуване, незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата, и незнанието как да се помогне на човек, който се дави.
Според статистиката около 80% от удавянията стават в неохраняеми водоеми във вътрешността на страната.
От БЧК съветват да се посещават само охраняеми водоеми и плажни ивици, и да се спазват указанията на спасителите, за да бъдат емоциите край водата само приятни.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |