Събития Износът на България за държави от Евпорейския съюз се е увеличил

Износът на България за държави от Евпорейския съюз се е увеличил

Неделя, 12 юни 2011 г., 17:06
Размер на буквите
износ Европейски съюз

През периода януари - март 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 56,4% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 5,7 млрд. лева, съобщиха от Националния статистически институт. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които формират 67,3% от износа за страните членки на ЕС.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия. През март 2011 г. износът за ЕС нараства с 56.2% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева. Вносът на България от ЕС за периода януари - март 2011 г. се е увеличил с 24.0% спрямо същия период на предходната година. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта, съобщава БНР.
Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Испания, Португалия и Дания. През март 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 16.7% спрямо същия месец на предходната година. Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2011 г. е отрицателно и възлиза на 13.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 266.3 млн. лева. Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите три месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |