Събития Не откриха ешерихия коли в зарзавата

Не откриха ешерихия коли в зарзавата

Неделя, 05 юни 2011 г., 19:21
Размер на буквите

Цяла седмица инспекторите от Областна дирекция "Контрол на храните", съвместно с НАП и Областната дирекция на МВР, извършваха засилени проверки на търговците на пресни плодове и зеленчуци, както и на продукти от животински произход. На контролна инспекция бяха подложени общо 76 обекта. Освен търговските маси на пазарите в Стара Загора, Чирпан, Плодовитово, Казанлък, Раднево, Гълъбово и Мъглиж, бяха инспектирани и хипермаркетите "Рода", "Лидл", "Пикадили", "Билла" и "Кауфланд".

Предлаганите стоки са подредени по групи, с коректно поставени етикети за произход и цена и са с редовни търговски документи, това са част от изводите на проверките, пише вестник Старозагорски новини.
"Краставици внос от Испания не са открити!", заяви за медията ни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Генади Ганчев. Той допълни, че взетите проби за наличието на ешерихия коли в краставиците и доматите са отрицателни.
Освен това инспекторите са направили подробен анализ, касаещ произхода на предлаганите стоки. Плодовете и зеленчуците, произведени в България, варират между 20% и 79%. На пазарските маси залагат предимно на родна продукция, докато в големите търговски вериги тя има едва 20-30% присъствие. Салатата "Айсберг" е изцяло внос, но китайско зеле вече се отглежда и у нас. Сто на сто произведени в България са краставиците, пресният лук, тиквичките, както и пресният чесън. При плодовете картинката е подобна, но все пак има малки количества гръцки череши и ягоди.
При направените проверки на търговците с храни от животински произход е констатирано само едно нарушение - физическо лице е продавало сурово прясно мляко в пластмасови бутилки. Стоката е конфискувана от контролните органи.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |