Събития По-малко розов цвят и по-високи изкупни цени очакват тази година

По-малко розов цвят и по-високи изкупни цени очакват тази година

Неделя, 05 юни 2011 г., 12:04
Размер на буквите
маслодайна роза

ВБългария се отглеждат 36 000 дка от прочутата маслодайна роза. От тях се добиват годишно между 1,5 и 2 тона розово масло. Количеството отива за нуждите на фармацевтичната промишленост и за парфюмерията и козметиката. Ниските температури през тази зима обаче доведоха до измръзване на част от розовите насаждения.

Засегнати са около 10 000 дка в района на Казанлък и Павел баня.

По тази причина от стартиралата вече кампания се очакват малко по-ниски добиви, които най-вероятно ще достигнат около 1.5 тона, и същевременно по-високи изкупни цени на розовия цвят, съобщи проф. Недко Недков, директор на Института по маслодайната роза и етерично-маслените култури в Казанлък. През миналата година средните цени бяха около 1,25 – 1,27 лева за килограм набран розов цвят, а през 2011 г. очакваме повишение на цената около 1,60 – 1,70 лева за килограм, уточни той.

Снежана Великова е розопроизводител и отглежда 70 дка с маслодайна роза в землището на село Черганово. Нейният масив не е пострадал от ниските температури и очаква добив поне колкото миналата година - 300 кг от дка розов цвят. Тя и колегите ѝ от региона обаче се надяват на по-висока изкупна цена спрямо 2010 г. За да отстояват интересите в бранша, те дори са учредили Сдружение на розопроизводителя в Казанлъшко, което продължава да набира нови членове, пише вестник Национална бизнес поща.

Заради миналогодишната изкупна цена, която беше 1,30 лева, доста хора се отказаха от произвеждането на рози, защото горе- долу това е себестойността. Тази година се повишиха и горивата - да се надяваме поне, че цената ще бъде по-добра, каза Снежана Великова.

Повишен интерес към българското розово масло има от страна на японски фирми. Те използват суровината не само във фармацията и козметиката, а и като хранителна добавка. Много известна японска компания влага розово масло в бонбоните, които произвежда, подчерта проф. Недков.
Сред водещите потребители на българско розово масло са още Германия и Франция. Суровината до голяма степен се ползва за нуждите на елитната козметика и парфюмерия в цял свят. Със собствени продукти обаче може да се похвали и Институтът по розата и етерично-мас- лените култури в Казанлък. Той разполага с 500 дка насаждения с маслодайна роза, от които годишно се добиват около 20 кг розово масло. Част от него се използва за производство на бутикови серии парфюми.

В България има и биологично производство на маслодайна роза. Маслото, добито от нея, се изкупува значително по-скъпо и се търси особено много в Германия за производство на медикаменти от ново поколение.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |