Събития Евродепутати от ЕНП: Истината за съпротивата срещу комунистическия режим трябва да се знае

Евродепутати от ЕНП: Истината за съпротивата срещу комунистическия режим трябва да се знае

Четвъртък, 02 юни 2011 г., 19:48
Размер на буквите

С минута мълчание и ставане на крака в памет на жертвите на тоталитаризма вчера започна второто издание на конференцията "Изстраданата европейска мечта на България (1944-1989)" в Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора. Национална конференция, посветена на съпротивата срещу комунистическия режим в България, беше открита от депутатите от Европейската народна партия (ГЕРБ) Илиана Иванова и д-р Андрей Ковачев.

Неин съорганизатор е Съюзът на репресираните от комунистическия режим в България, чийто областен лидер в Стара Загора Димитър Митев е и член на централното ръководство. Форумът в Стара Загора бе своеобразно продължение на проведената през миналата година в Брюксел конференция, посветена най-вече на горянското движение у нас - форма на съпротива, непозната в нито една от страните от Източния блок. В изказванията си двамата евродепутати бяха категорични, че тази страница от нашата история трябва да бъде внимателно прочетена, за да могат идните поколения да знаят за нея, коментира вестник Старозагорски новини.
"Ние не искаме да броим жертви, ние трябва да се обединим около истината", заяви в словото си д-р Андрей Ковачев. Той бе категоричен, че само тя ще даде възможност за национално помирение по пътя към общия европейски дом. Според него историята не може да се дели на лява или дясна, защото е една и нейното задължение е да ни обединява.

"Аз самата съм внучка на репресиран от тоталитарната власт човек", каза в прочувственото си слово Илиана Иванова. Страната ни трябва да върви към бъдещето, помнейки миналото, което е изключително достойно именно с факта на съпротивата срещу донесения от чужди щикове режим, каза Иванова.
На конференцията бе прочетено приветствие до Съюза на репресираните от областния координатор на партия ГЕРБ в Стара Загора Живко Тодоров. От свое име и от името на областния управител Йордан Николов приветствие към участниците поднесе Димитър Драчев.
В първата част на форума се включиха с лицата и съдбите си живите свидетели - жертви на комунистическия режим. От видеорепортажи и разкази присъстващите се запознаха със съдбите на Георги Саръиванов, Крум Хорозов, Алфред Фосколо, Халил Расимов, Христо Дуков и проф. Николай Алтънков. Във втората част участваха изследователи и журналисти, които пишат за жертвите на режима, като Екатерина Бончева, Евтим Костадинов, Христо Христов, Васил Къдринов и председателя на Съюза на горяните Димитър Велинов.
Самоукият художник Костадин Събев от Чирпан, автор на изложбата "Горяните - носители на свободния дух", подари на д-р Андрей Ковачев книгата си с портрети на всички премиер-министри на България, нарисувани от него, както и негов портрет.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |