Събития Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Сряда, 01 юни 2011 г., 17:44
Размер на буквите
банки лихви имоти

Условията за отпускане на жилищни заеми продължават да се подобряват, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Средната лихва по новите жилищни кредити в левове е 7,98%, което е с 0,35-процентни пункта по-малко от лихвите през март. На годишна база поевтиняването достига 1,18%.

При лихвите по старите жилищни заеми в левове има символично покачване от 0,03-процентни пункта спрямо март. Така през април средната лихва по старите ипотечни кредити е 9,27%. На годишна база обаче има спад от 0,14 процентни пункта.

На месечна база при потребителските кредити няма съществена промяна. Отчита се ръст на лихвения процент за този тип заеми в левове от 0,01-процентни пункта. Така средното ниво на лихвата е 12,12%, а през април 2010 г. е било 13,12%. Т.е. за една година има поевтиняване от 1%. При лихвите по старите потребителски кредити, отпуснати в левове, също няма съществена промяна. Към април 2011 г. те са били от порядъка на 12,22% срещу 12,36% през същия месец на миналата година, информира вестник Монитор.

Само за един месец обаче лихвите по големите нови кредити за фирми са се увеличили с 1,40%, става ясно от статистика на Българската народна банка (БНБ). През април средната лихва по кредитите над 1 млн. евро, които са договорени в левове, е 8,08%. През март обаче тя е била 6,69%, т.е. има увеличение от 1,39-процентни пункта. Кредитите над 1 млн. евро, които са били договорени в европейската валута, са се оскъпили с около 1,54-процентни пункта. Така към края на април средната лихва по тях е 9,93%.

При по-скромните заеми за бизнеса, които са под 1 млн. евро обаче, има подобряване на условията. На месечна база за новите малки кредити, договорени в левове, има спад на лихвата с 0,55-процентни пункта. Така през април тя е 9,67% спрямо 10,22% през март. При малките заеми, взети в евро, поевтиняването е по-голямо и е от порядъка на 0,78-процентни пункта. Така миналия месец средната лихва по този тип кредити е била около 7,92%.
Наскоро банкери прогнозираха, че през тази година трезорите няма да променят много лихвите въпреки покачването им в световен мащаб. Причината е стабилната икономика у нас и жестоката конкуренция между трезорите.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |