Събития Евродепутатът Илиана Иванова и ЕНП защитиха данъчната конкуренция в ЕС

Евродепутатът Илиана Иванова и ЕНП защитиха данъчната конкуренция в ЕС

Вторник, 31 май 2011 г., 15:28
Размер на буквите
Илиана Иванова

Специалната комисия по финансовата, икономическата и социалната криза на Европейския парламент прие окончателен доклад, съдържащ препоръки за справяне с кризата. Ключови предложения на докладчика, френската социалистка Pervenche Beres, бяха в посока данъчна хармонизация за страните от ЕС. Евродепутатите внесоха над 500 предложения за поправки по проектодоклада. Илиана Иванова, подкрепена от своите колеги от ЕНП, успя да се пребори за отпадането на предложението за хармонизация, което беше заменено с данъчна координация.

Този натиск за уеднаквяване на данъчните политики в ЕС е опасен за новите страни-членки, сред които е и България. При евентуална данъчна хармонизация корпоративният данък ще бъде повишен и това ще има изключително негативен ефект върху чуждите инвестиции, върху бизнеса, върху домакинствата и икономиката като цяло, коментира Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ), в качеството си на заместник-председател на комисията, съобщиха от Информационния офис на евродепутата в Стара Загора. Един от най-ефективните начини за привличане на инвестиции са ниските данъци, затова е важно да бъде запазена данъчната конкуренция между страните в ЕС. Благодаря на моите колеги от ЕНП, които ме подкрепиха по този важен за България и
другите нови страни-членки въпрос, изтъкна българският евродепутат.

Координаторът на ЕНП в комисията Отмар Карас коментира така доклада след гласуването: Повечето реакции за справяне с кризата досега са били симптоматични. Произходът на много от проблемите е в архитектурата на световната финансова и парична система, в начина, по който боравим с държавните пари и липсата на европейски подход и силно икономическо управление на ЕС. Ако не се осмелим да засегнем тези основни въпроси, всеки отговор на кризата ще бъде напразен.

Ключов за страната ни текст, приет от комисията, се отнася до отварянето на пазара на труда в ЕС за всички граждани на държави-членки. Според евродепутатите, по-добрият достъп до пазара на труда в ЕС и мобилността (на работниците) трябва да бъдат насърчавани, както и да има  равни права за всички работници. Това е ясен израз на подкрепа за подетата още през декември 2009 г. кампания от Илиана Иванова
за премахване на ограниченията за български работници, която включва редица писмени въпроси до ЕК, текстове в доклади на ЕП, срещи с посланици и др.

Докладът ще бъде гласуван в пленарна зала по време на юлската сесия на ЕП в Страсбург. След приемането си, докладът придобива силата на политическа резолюция на ЕП, която съдържа препоръки до Комисията и държавите-членки за мерки за справяне с настоящата криза, както и минимизиране на възможностите за бъдещи кризи.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |