Събития Трайчо Трайков: България е много зависима от вноса на енергийни суровини

Трайчо Трайков: България е много зависима от вноса на енергийни суровини

Понеделник, 30 май 2011 г., 08:15
Размер на буквите
енергетика

Над 70 на сто от потребяваното у нас електричество е от чужди енергийни източници. Това съобщи в неделя икономическият министър Трайчо Трайков във Варна по време на заседанието на Комисията по наука и технологии в рамките на парламентарната асамблея на НАТО. По неговите думи тези цифри показват, че България е твърде зависима от вноса. Според министъра това трябва да се промени, като страната ни диверсифицира източниците си.

Предпочитанията са да внасяме енергийни източници от страни, които като цяло не създават проблеми, но това не било лесна работа. Преди седмици тръгна слух, че руският премиер Владимир Путин заплашил в неформален разговор българския министър-председател Бойко Борисов, че ако страната ни не придвижи руските енергийни проекти, следващата зима ще стоим на студено, пише вестник Новинар.

Трайков обясни, че в енергийната ни стратегия, хармонизирана с ЕС, и в програмата до 2020 г. се предвижда диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ. В момента се изграждат системни връзки със съседните ни Турция и Гърция. Планира се страната ни да се снабдява с компресиран газ от Азербайджан.
По повод изграждането на „Южен поток” Трайков коментира, че с проекта ще се диверсифицира трасето на доставката, но не и източникът на гориво. Той съобщи, че 55 на сто от произвежданата електроенергия у нас е от ТЕЦ-овете. Атомната енергия заема 35 на сто от производството, докато тази от възобновяеми източници е 10%, като от тях 90 на сто идва от водните централи.

Министърът каза още, че в страната ни може да се добива 20% ВЕИ енергия през 2020 г., ако процентът на производство от ВЕЦ остане 9 на сто, вятърната енергия достигне до 7 процента, а тази, добита от биомасата, да бъде 3 на сто. Според него соларната енергия ще бъде 1 процент. Трайков допълни, че националната цел е 16 процента от брутното потребление през 2020 г. да е от възобновяеми източници.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |