Събития ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово очаква лиценз за работа до седмица

ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово очаква лиценз за работа до седмица

Сряда, 18 май 2011 г., 20:36
Размер на буквите
Ей И Ес Гълъбово

През следващата седмица ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово ще получи лиценз за работа, съобщи изпълнителният директор Рой Рийд. Така централата ще премине към фазата на търговска експлоатация. В края на април са завършили успешно 72-часовите изпитания на двата блока. В понеделник държавната приемателна комисия е подписала без забележки протокола за експлоатацията на първи блок.

Тази седмица комисията ще инспектира втори блок и в рамките на пет работни дни той също трябва да получи разрешително за работа, пише вестник Старозагорски новини.

Стриктно се придържаме към етапите в работата, определени след прекратяването на договора с Алстом Пауър, добави инж. Тодор Бележков, началник-отдел Енергопроизводство. Според него техническите проблеми са изчистени и е постигната планираната за първия етап мощност от общо 420 мегавата нетна електроенергия, която ще се задържи около два месеца. Предвижда се следващото ниво да бъде 250-270 мегавата на блок, а към края на годината да се достигне пълният капацитет от 300 мегавата на блок нето. До достигането му обаче AES ще продължи да плаща неустойки на Националната електрическа компания, потвърди Рой Рийд.

При натоварването, с което работи в момента централата, всеки блок изгаря по 400 тона въглища на час, а при достигане на пълната мощност количеството ще нарасне на 560 тона. Въглищното стопанство разполага с изискваното по закон количество въглища, достатъчно за двуседмичната работа. Сероочистващите инсталации достигат над 98 на сто очистване на димните газове. Освен това централата няма газоходни байпаси, тоест блокът не може да работи без сероочистваща инсталация.
Проектът за изграждане заместващата мощност на ТЕЦ Марица-изток 1 датира от 1997 година. След много преговори, проточили се в мандатите на три български правителства, на 7 декември 2005 година бе подписан финансовият меморандум, а първата копка бе направена на 6 юни 2006 година. Това е първата голяма електроцентрала, която се изгражда в България в последните години. Инвестицията възлиза на 1.3 млрд. евро. Предвидено е годишното производство на централата да достигне 4.7 млрд. киловатчаса електроенергия, за което ще бъдат необходими между 5 и 8 млн. тона въглища.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |