Събития България очаква добър туристически сезон

България очаква добър туристически сезон

Неделя, 15 май 2011 г., 20:37
Размер на буквите
плаж, лято 2011

10 процента повече чуждестранни туристи спрямо миналата година се очаква през този летен сезон в България. Прогнозата е на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Почиващите ще бъдат най-вече от Русия, Германия, Централна Европа и Балканите. Освен допуснатите два въздушни превозвача на руски туристи, това право ще имат и други превозвачи, е уверил Маринов.

Той е припомнил, че са съкратени сроковете за издаване на визи, както и че са открити допълнителни центрове за подаване на документи от руските граждани.
Същевременно по време на Московския международен панаир за почивки и пътешествия, където официално беше обявен стартът на летния сезон у нас за гостите от Русия, стана ясно, че през тази година България очаква рекорден ръст на руския туристически пазар от най-малко 60%.
България се превръща в една от най-популярните дестинации за руските туристи, убеден е българският консул в Москва Ангел Георгиев.
"До края на годината очакваме не по-малко от 300 хиляди визи. Ръстът е огромен. Такъв ръст не е имало за цялата история на съществуване на визовите отношения между България и Русия. За тази година до момента ръстът е 63%, като в сравнение с 2009-та година той е около 110 на сто и предполагаме, че по време на летния сезон този ръст в никакъв случай няма да спада и предполагаме че дори ще се увеличи до около 70% спрямо миналата година", е посочил Георгиев.
Той  уточни, че най-голямо е увеличението при собствениците на имоти - около 100% спрямо 2010 година. При туристите ръстът е 50 %, но трябва да се има предвид, че организираните групи все още не са започнали масово да подават документи.
Очакванията на консулството в Москва е да издава до 3500 визи дневно през най-натоварените летни месеци. За да се справи, съставът му вече е увеличен с пет души и временно е открит още един център за подаване на документи. За първи път български визов център заработи официално от вчера и в град Самара, а до края на месеца такъв предстои да бъде открит и в Нижни Новгород.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |