Събития Започва изграждането на жп магистрала Пловдив - Бургас (видео)

Започва изграждането на жп магистрала Пловдив - Бургас (видео)

Сряда, 11 май 2011 г., 14:52
Размер на буквите
жп линия Калояновец

Започва рехабилитацията на железопътната линия Пловдив - Бургас. Първата копка направиха премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите и транспорта Симеон Дянков и Александър Цветков на гара с. Калояновец, община Стара Загора. Проектът е на стойност близо 400 млн. лева и е финансиран по ОП Транспорт. Влаковете ще се движат със 160 км/час, а времето на пътуване от Пловдив до Бургас ще бъде съкратено с 1,10 часа.

Това ще бъде съвременна железница, която във всички случаи ще даде нов тласък не само на региона, защото когато има движение идват и инвестициите, каза премиерът Бойко Борисов.

През тази и следващите години до 2014 г. в железопътната инфраструктура ще бъдат вложени 1 млрд. лева. След 2014-та очакваме и 2,5 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати от Европейската комисия отново за железопътни проекти, съобщи транспортният министър Александър Цветков. С тях ще бъдат изградени следващите жп магистрали - от София до Видин, Драгоман и др.

Министър Цветков каза още, че ЕК подкрепя плана за преструктуриране на БДЖ, и е дала уверение, че ще бъдат отпуснати средства и за влакове.

Министър Цветков каза още, че Старозагорското летище е в плановете на министерството да бъде дадено на концесия. Въпросът трябва да бъде съгласуван и с министерството на отбраната, защото съоръжението е собственост и на двете държавни ведомства. Към този момент, обаче, няма заявен инвеститорски интерес.

Ако постъпи предложение, ще реагираме веднага, уточни още транспортният министър. Конкретният интерес ще определи дали летището ще се използва за карго или граждански полети.


Видеото в сайта на youtube
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |