Събития ЕК стартира процедура срещу България заради проблеми със защитени зони

ЕК стартира процедура срещу България заради проблеми със защитени зони

Четвъртък, 29 октомври 2009 г., 16:03
Размер на буквите

Европейската комисия започна правна процедура срещу България и Полша, тъй като двете държави не са ограничили строителството в защитени зони. В същото време подобна процедура срещу Германия беше закрита, тъй като страната вече изпълнява поети ангажименти за защита на популациите от птици.

България получава първото писмено предупреждение от ЕК заради системно нарушаване на законите за защита на природата, отбелязват от пресцентъра на комисията, предаде econ.bg. В Брюксел са получили множество оплаквания относно туристическата и градската инфраструктура, както и за строежа на вятърни енергийни паркове в защитени зони, което застрашава популациите на птици у нас. Според мнението на комисарите България систематично нарушава своите задължения в тази насока.
Страната ни има два месеца, за да даде обяснения по тези обвинения. Процедурата предвижда замразяване на средства, ако не изпълним изискванията на ЕК.
Полша получи първо предупреждение заради нарушения по отношение на зоните от Натура 2000.
„Натура 2000 - европейската мрежа от защитени зони, е от критично значение за дългосрочното развитие на видовете и обитанията. Мрежата ни дава здрава екосистема, която доставя жизненоважни ресурси, като въздух и вода. Ако някъде има нарушение, това ще намали общото влияние на системата и призовавам Полша и България да не нарушават правилата", коментира комисарят по опазването на околната среда на ЕС Ставрос Димас.
Опазването на околната среда в ЕС става основно чрез текстовете на две директиви - за опазването на птиците и за опазването на местообитанията. Според Директивата за птиците страните-членки на общността трябва задължително да отбелязват най-подходящите местности за опазване на видовото разнообразие при птиците като Специални защитени зони. За да провери дали страните изпълняват своите задължения, ЕК използва информация на орнитолози.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |