Събития Инвестициите във възобновяеми енергийни източници намаляват

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници намаляват

Петък, 15 април 2011 г., 21:25
Размер на буквите
инвестиции

През първото тримесечие на 2011 година новите инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в световен мащаб са намалели до най-ниското си ниво за последните две години поради ниските цени на природния газ в САЩ и орязването на субсидиите за сектора в Европа. Инвестициите в сектора чрез финансиране, обезпечено с активи, продажбата на акции и дялови инвестиции, са се понижили с 34% до 31,1 млрд. долара от рекордните 47,1 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2010 г.

Редица страни, включително Германия и Испания, намалиха гарантираните цени, които плащат за електричество от възобновяеми енергийни източници. Правителството във Великобритания също преразглежда ценовите субсидии. Поради пренасищане на пазара през септември миналата година цената на природния газ в САЩ падна до най-ниските си нива от 2002 г.

Това показват данни на базираната в Лондон Bloomberg New Energy Finance, цитирани от investor.bg.
„През първото тримесечие наблюдаваме нещо като инвестиционен махмурлук след трескавата активност през последните месеци на миналата година, когато инвеститорите бързаха да приключат сделки, за да се възползват от изтичащите ценовите субсидии в страни като Германия, Италия и Чехия“, казва Майкъл Лейбрих, изпълнителен директор на New Energy Finance.

Инвестициите във вятърни турбини, соларни паркове и други възобновяеми енергийни източници през първото тримесечие са на най-ниските си нива от първото тримесечие на 2009 г., когато вложените средства са възлизали на 20,5 млрд. долара.
Финансирането, обезпечено с активи, се е понижило до 25,7 млрд. долара за трите месеца до края на март от 36,6 млрд. долара през последното тримесечие на 2010 г. Най-голям спад се наблюдава при инвестициите във вятърни турбини в САЩ и соларни паркове в Европа.

Изключение правят някои страни от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Новите инвестиции във вятърна енергия в Китай са нараснали с 25% на годишна база за първите три месеца на годината до 10 млрд. долара, докато в Бразилия за същия период те са се удвоили до 2,1 млрд. долара.
През тримесечието продажбите на акции от компаниите в сектора са паднали до 3,6 млрд. долара от 8,1 млрд. долара в края на миналата година. Дяловите инвестиции във ВЕИ все пак са нараснали до 1,8 млрд. долара от 1,7 млрд. долара за последните три месеца на миналата година.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |