Събития Премиерът Бойко Борисов не разрешава поскъпване на тока

Премиерът Бойко Борисов не разрешава поскъпване на тока

Понеделник, 11 април 2011 г., 15:27
Размер на буквите
цена на ток

Няма да дам да се вдигне цената на тока, защото нищо не налага поскъпването. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят заяви, че няма да позволи поскъпване на електричеството и допълни, че е разговарял по този въпрос с директора на АЕЦ Козлодуй Костадин Димитров.

Според законодателството цената на еленергията се променя веднъж в годината - на 1 юли. В тази връзка преди няколко седмици шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че ако има увеличение на цената на електроенергията от 1 юли, то ще бъде минимално. Според него поскъпването ще е до 5%, макар че от фирмите на енергото поискаха повече.
Най-голямо увеличение предложиха от германската компания Е.ОН, които внесоха официално искане за 16% по-скъп ток. От ЧЕЗ, които снабдяват с ток София и региона, поискаха поскъпване с 13%. Най-малкото увеличение бе предложено от австрийската компания ЕВН -5%. Основните мотиви за исканото поскъпване на електроразпределителните дружества е необходимостта от пари за инвестиции, информира вестник Телеграф.

Според шефа на регулаторната комисия прогнозата за по-висока цена на тока е вследствие на ръста на инфлацията, както и заради задължението за закупуване на зелена енергия, която е значително по-скъпа от конвенционалната. Данни на ДКЕВР сочат, че токът от слънцето струва 76,048 ст. за всеки киловатчас.
От Националната електрическа компания,която продава енергията на електроразпределителните дружества, също поискаха по-висока цена с 5% от 1 юли, основно заради изкупуването на енергия от възобновяеми източници.
Токът от възобновяеми - източници товари крайната цена.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |