Събития Винетките няма да поскъпват

Винетките няма да поскъпват

Вторник, 27 октомври 2009 г., 18:20
Размер на буквите

Цените на винетките няма да се увеличават за догодина. Това са решили министрите на финансите Симеон Дянков и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В момента годишната винетка за лек автомобил струва 67 лева. Цената й не е била променяна от 2007 г.

В същото време днес от пресцентъра на Агенция Пътна инфраструктура съобщиха, че се обмисля въвеждането на винетни такси за пътни превозни средства, които отговарят на екологична категория ЕВРО 3 и по-висока от нея. Също днес стана ясно, че екологичните такси за стари автомобили ще се увеличат с 30 на сто. Тези промени са необходими във връзка с изискванията на Закона за пътищата, предаде econ.bg.
Обсъждат се варианти, които ще бъдат представени в Европейската комисия за съгласуване. След приключване на консултациите Министерският съвет ще излезе с Решение за промяна и въвеждане на новите такси.
Очаква се официална информация за решението на двамата министри да има утре, когато трябва да станат ясни окончателните параметри на Бюджет 2010 г. Евентуалното вдигане на винетките се обсъждаше, за да се запълни дефицитът в бюджетите на регионалното министерство и пътната агенция и да се осигурят пари за пътища, припомня Dariknews.bg.
Екологичната категория е едноименна със съответния европейски екологичен стандарт - Евро 0, 1, 2, 3, 4 или 5. Съществува схващането, че по датата на първата регистрация може да се установи екологичната категорията на дадено МПС. Това не е вярно, защото обикновено в един и същ период е било разрешено да се регистрират превозни средства, удовлетворяващи различни екологични стандарти.
Услугата се предлага за леки, товарни автомобили и автобуси и може да изисква оглед. При автомобили с дизелови двигатели от екологичната категория Евро 3 се посочва и максимално допустимата стойност на коефициента на поглъщане на светлината от отработилите газове (димност).

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |