Събития Намалява размерът на някои от таксите на Патентното ведомство

Намалява размерът на някои от таксите на Патентното ведомство

Сряда, 06 април 2011 г., 10:32
Размер на буквите
Патентно ведомство

Някои от таксите, събирани от Патентното ведомство, ще бъдат намалени. С промени в тарифата на ведомството се изменя размерът на таксите, които се дължат за сертификатите за допълнителна закрила на защитени с патент продукти и средства, промишления дизайн, марките и географските означения.

Включват се и нови такси, които са въведени с промени в законите за патентите и регистрацията на полезни модели, за марките и географските означения и за промишления дизайн, съобщи Правителствената пресслужба.

Най-многобройните изменения са обусловени от въвеждането в ЗМГО на ново производство – по опозиция срещу регистрацията на заявена марка. Предвидено е намаление на таксите за заявяване и експертиза на марки, заявени за три и повече класове стоки/услуги – от 200 лв. на 150 лв. за три класа и от 60 лв. на 40 лв. за всеки клас след третия. По-ниска такса (100 лв.) ще се събира и за исканията за заличаване на регистрация на марка, подадени въз основа на установена по съдебен ред недобросъвестност на заявителя. Отпадат таксите за ускорена експертиза и за определяне на марка като общоизвестна и ползваща се с известност, които бяха съответно 200 лв. и 600 лв.
Намалени са и таксите за експертиза, с оглед ограничаването на нейния обхват в резултат на опростяването на регистрационната процедура. За експертиза на заявка за един дизайн ще се заплаща такса в размер на 80 лв. (вместо 150 лв.), за всеки следващ дизайн – 40 лв. (вместо 80 лв.), а за комплект или композиция от изделия – 120 лв. (вместо 240 лв.).

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |