Събития Безработицата в България е сред най-високите в Европа

Безработицата в България е сред най-високите в Европа

Понеделник, 04 април 2011 г., 14:44
Размер на буквите
безработица

Безработицата в България през февруари 2011 г. остава непроменена - 11,6%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. По този показател сраната ни продължава да се намира в челната петица сред всички 27 държави в ЕС. Спрямо предходната година увеличението е с 2,2 процентни пункта. През февруари 2010 г. безработицата е била 9,4%.

От данните на статистическата служба става ясно, че безработицата в страната през последните пет месеца не е падала под 11%, а от началото на 2010 г. не спира да се увеличава. По брой на безработните пред България са единствено Естония с 20,5%, Ирландия с 14,9%, Словакия с 14% и Унгария с 12%. Най-ниска продължава да е безработицата в Холандия - 4,3%, Люксембург с 4,5% и Австрия с 4,8%, пише insmarket.bg.

За разлика от България, средната безработица в Европейския съюз и Еврозоната намалява за първи път от началото на 2010 г. Данните за февруари показват, че в ЕС хората без работа са намалели с 0,1 процентен пункт до 9,5%, след като през цялата 2010 г. нейната стойност се запази на 9,6%. Средната безработица в Еврозоната също намалява. През февруари тя е паднала до 9,9% след като в предишните 12 месеца месеца нейната стойност остана твърдо 10%, по данни на статистическата служба.

България е в челните позиции и по най-голям брой безработни на възраст до 25 години. През февруари техния брой е скочил с 0,6 процентни пункта до рекордните за последните 10 години 28,8%. По този показател пред нас са единствено Ирландия, Испания и Словакия, където кризата спря приходите от чужди инвестиции, които създаваха работните места.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |