Събития БТПП прие декларация срещу такса смет, която бизнесът плаща

БТПП прие декларация срещу такса смет, която бизнесът плаща

Събота, 26 март 2011 г., 11:59
Размер на буквите
Декларация на БТПП срещу такса смет

Съветът на председателите на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) прие Декларация за временно спиране на увеличението на таксата за битови отпадъци. Тя е изпратена до председателя на Народното събрание, до министър-председателя и председателя на Националното сдружение на общините. Позицията по важния въпрос беше акцент в дневния ред на Съвет на председателите на регионалните палати, проведено във Видин, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че в момента е необходима възможно най-бързата реакция на ниво общински съвети. Разочарованието на бизнеса е, че добрата идея да се предостави повече власт на местните власти с надеждата, като са по-близо до своите избиратели и по-заинтересовани от тяхното одобрение, ще бъдат далеч по-бързи и динамични да се справят с решаването на този въпрос. За съжаление някои от местните власти не се показаха на нивото на доверието и отговорностите, които им се предоставиха от избирателите. Все още има време да се коригират и да се свалят таксите за смет в общините поне на равнището от миналата година.

Отговорностите на държавата по този въпрос не са отпаднали, защото при приемането на законовите измененеия в Парламента имаше сиреозни притеснения, че местните власти няма да съумеят поне да не увеличават таксите за събиране и обработка на сметта. При липса на адекватна реакция от местните власти ние бихме желали тяхната непричастност към проблемите на бизнеса да бъде коригирана направо със закона и да им се отнеме възможността да прехвърлят тежестта на гърба на бизнеса, съобщиха от БТПП.

Наложително е приемането на схема, която реално да отчита замърсяването и да го свърже с плащането на определените суми Само това е начина да се накарат фирмите да използват пълноценно материалите и опаковките, а се знае че това е хроничен дефект на българската икономика и второ - да накараме фирмите по-малко да замърсяват природата. Очевидно в пазарната икономика само пазарните лостове работят работят безотказно.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |