Събития Световната банка ще подпомага реформата при безопасността на храните и комасацията

Световната банка ще подпомага реформата при безопасността на храните и комасацията

Петък, 23 октомври 2009 г., 11:07
Размер на буквите

Безопасността на храните и комасацията са предварително набелязаните основни приоритети от сектор земеделие, които ще бъдат включени в подготвяната стратегия за партньорство между България и Световната банка за следващите 4 години. Това стана ясно след проведените срещи на мисията на Световната банка в България със заместник-министрите на земеделието и храните Преслав Борисов и Цветан Димитров.

Като първи приоритет е маркиран въпросът с безопасността на храните и свързаните с него ветеринарен и фитосанитарен контрол, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Това е най-амбициозната реформа в сектора, защото засяга цялото общество и затова може да бъде обект на сътрудничество с финансовата институция, увери зам.-министър Цветан Димитров своите гости. До януари 2010 г. ще бъде изготвена стратегия за структуриране на Агенция по безопасност на храните, като след това ще бъдат предприети и законодателни промени с оглед създаването на новото ведомство, допълни той. Проследяемостта на земеделската продукция и нейното правилно съхранение е важен момент при реализацията на една политика по безопасност на храните, каза пред мисията зам.-министър Преслав Борисов, като даде конкретен пример със зърнопроизводството. Защото когато няма сигурност и яснота на тези етапи, се обезсмислят следващи усилия, допълни той.
Разпокъсаността на земите и управлението на водите за напояване е другият важен проблем, който е набелязан за съвместна работа. Заместник-министър Борисов очерта ролята на правителството в посока подпомагане на естествения процес на окрупняване и създаване на условия за неговата реализация. Той изрази желание да бъде споделен опита на финансовата институция в други страни с близки условия на нашата. Световната банка е готова да предостави вече използвани пилотни решения, каза Холгер Крей, оперативен ръководител в сектор земеделие и развитие на селските райони във финансовата институция. Кагато става въпрос за намиране на стратегически подход за окрупняване на земите, обясниха експертите. Международната институция има готовност да предложи аналитични услуги, както и техническа помощ – посещения в страни с успешни реформи и в страни с неблагоприятно развитие на процеса, семинари и т.н. Така България ще избере най-добрия подход, като се поучи от опита на другите. Не бива да се подценява и социалният маркетинг, заради емоционалните връзки на хората със земята, отбеляза Крей.
В условията на сложно фискално време трябва да се изберат най-важните въпроси, а не да се разпръскват средствата в много направления, препоръча Пиер Колей, старши специалист по микрофинанси в банката. Въпросите, свързани със селското стопанство са приоритетни и за финансовата институция, каза той. Трябва да се помисли и за следното в бъдещата работа – къде е необходима аналитична работа, къде са необходими инвестиции; как могат да се използват европейските фондове и по какъв начин да се привличат допълнителни инвестиции, обясниха експертите.
Същият екип ще се срещне и с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на 26 октомври 2009 г., когато ще бъдат дискутирани очертаните приоритети. Мисията на Световната банка е на посещение в страната от 22 до 26 октомври 2009 г., а стратегията за партньорство с България предстои да бъде завършена в края на ноември, уточниха представителите на международната финансова институция.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |