Събития Съдът реши, че полицията е била миньора край Гълъбово през 2007 г.

Съдът реши, че полицията е била миньора край Гълъбово през 2007 г.

Сряда, 23 февруари 2011 г., 19:17
Размер на буквите
бит миньор

Състав на Административния съд в Стара Загора осъди Областната дирекция на МВР в Стара Загора да заплати 5000 лв. на миньора от Мини Марица-изток Кольо Колев - пребит от трима униформени по време на мирен протестен митинг, организиран от синдикатите на 4 юли 2007 г. Областната дирекция на полицията ще трябва да заплати и разноските по делото и адвокатския хонорар в размер на 2253 лева.

Сумата от 5000 лева е обезщетение за физическите травми и психическите болки и страдания, за преживения стрес и емоционален шок, за унижение на личността и човешкото достойнство, причинени от незаконосъобразните действия и неправомерно използване на физическа сила от длъжностни лица от МВР - Стара Загора, пише в решението на Административния съд. Вследствие на побоя и преживения стрес Колев губи зрението си на лявото око и се разболява от остра форма на диабет.
Припомняме, че разправата с миньорите започна след устна заповед на тогавашния министър на МВР Румен Петков и писмена от кмета на Гълъбово за забрана на синдикалния митинг. Тези заповеди обаче не са били известни на редовите протестиращи. Журналисти, присъствали на митинга, твърдяха в съдебната зала, че изпратените за охрана на митинга полицаи са били въоръжени освен с палки и със спрейове. Въпреки че не е имало провокации от страна на миньорите и на полицаите, в един момент протестиращите започват да пищят и да се държат за очите, тъй като униформените ги пръскат със сълзотворен газ. По време на суматохата Кольо Колев е съборен на земята и бит. А впоследствие отведен с белезници да дава показания. Часове след инцидента бившият директор на ОДМВР - Стара Загора, ген.Тончо Михайлов лансира пред медиите версията, че миньорът е ударил един от полицаите с дръжката на знамето, което е носел, а после сам си е блъскал главата в асфалта, пише вестник Старозагорски новини.
"Удовлетворена съм от решението на Административния съд в Стара Загора. В случая не е важен размерът на присъденото обезщетение. По-важна е неговата морална стойност, защото за четири години отделни съдебни инстанции се опитаха да превърнат миньора от потърпевш в престъпник", коментира защитата на Колев - адвокат Мариана Иванова от СГК. Защитничката припомни, че първоначално Кольо Колев прави опит да заведе дело срещу полицията по Закона за МВР, но след две заседания Софийският градски съд определя, че делото ще бъде административно и ще се гледа в Стара Загора. Докато трае правната еквилибристика, един от полицаите, охраняващ синдикалния протест, завежда дело срещу миньора за нанесена му лека телесна травма с дръжката на знаме. През май 2008 г. Районен съд - Гълъбово, се произнася в полза на полицая и осъжда Колев да му заплати 2000 лв. Днес това дело чака ред в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Адвокат Иванова съобщи, че вече е получила две писма от институцията и е изпратила по заявено искане две папки с доказателствен материал, в това число и видеокасети, че посегателство върху полицая е нямало. Защитничката изрази професионална благодарност към Административен съд - Стара Загора, който за изминалите 4 години единствен провел специално заседание, на което е разгледан целият събран по случая доказателствен материал, в присъствието на прокурор и всички страни по делото.
"Удовлетворена съм от факта, че такова деяние, дори и след 4 години, не остана ненаказано и че правдата възтържествува", заключи адв.Иванова.
Решението на Административен съд - Стара Загора, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |