Събития Съдът: Референдумът в Ракитница - в Общинския съвет

Съдът: Референдумът в Ракитница - в Общинския съвет

Сряда, 23 февруари 2011 г., 16:39
Размер на буквите

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Тенко Руканов е задължен да внесе за разглеждане в Общинския съвет предложението за провеждане на местен референдум по въпроса съгласни ли сте да се построи депо за битови отпадъци в землището на село Ракитница.

Това гласи решение от 15 февруари на състав на Административния съд по делото, образувано по жалбата на Генчо Иванов, председател на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум в старозагорското село Ракитница.
Делото беше заведено срещу отказа на председателя на Общински съвет в Стара Загора да организира създаването на публичен регистър, в който да се завеждат предложенията за провеждане на местен референдум, да уведоми общинските съветници за постъпилото предложение за провеждане на допитването и да го внесе за разглеждане в местния парламент.

Провеждането на референдума бе поискано от името на Инициативния комитет в Ракитница, като бе внесено до председателя на Общинския съвет още на 20 ноември 2009 година.
„От материалите по делото, неоспорени от страните, се установи безспорно, че е налице редовно внесено предложение от Инициативен комитет за провеждане на местен референдум, по което обаче не са предприети действия за внасянето му в Общинския съвет и съответно вземането на решение. Въз основа на гореизложеното съдът намира, че подадената жалба е основателна и доказана, а бездействията на ответника - безспорно установени“, четем в съдебното решение.
Пак в него се казва, че не са представени по делото доказателства за предприемането на каквито и да било действия във връзка с изпълнението на законовите задължения на Руканов по внесеното предложение.
Съдът задължава още председателя на Общинския съвет да организира създаването на публичен регистър, в който да се завеждат предложенията за провеждане на местен референдум, да уведоми общинските съветници за постъпилото предложение за допитването в Ракитница.
Общинският съвет трябва да заплати на Иванов 360 лв. - сумата представлява направените разноски по делото.
Решението на старозагорския състав не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
Делото се гледа за втори път, след като бе прекратено на 15 юни м. г., но бе обжалвано пред ВАС, който го върна отново в съда в Стара Загора, като счете, че жалбата на Иванов е основателна.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |