Събития Учени представиха резултати от екологични изследвания в Стара Загора

Учени представиха резултати от екологични изследвания в Стара Загора

Сряда, 09 февруари 2011 г., 20:40
Размер на буквите
Змейово екология

В растения взети от полигон Змейово са открити тежки метали. Това показват резултатите от екологични изследвания, извършени от учени от Тракийския университет, работещи по т.н. Норвежки проект (б.р. Норвежка програма за сътрудничество с България: "Оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора").

Те бяха представени пред медиите на брифинг в община Стара Загора. Резултатите сочат, че в растения, взети край язовира на полигон "Змейово", са открити високи стойности на желязо и олово, в растения взети на 23-тия километър - кадмий, в растения от 15-и километър - желязо, хром и никел, в растения от 10-ия километър - манган, а в растения, взети от район близък до Стара Загора - кадмий, манган и хром. За съжаление част от тежките метали нямат пределно допустими концентрации и учените не могат да съпоставят има ли надвишение на нормите, пише вестник Старозагорски новини.
Кадмий е открит и в две водни проби, взети от полигона.

Змейово екология Проф. Георги Петков (вляво), проф. Цанко Яблански - ръководител на проекта и председателят на Общински съвет Стара Згора Тенчо Руканов представиха резултатите от направените изслудвания | Снимки: Тони Куцаров

Резултатите от мониторинга на атмосферния въздух през 2010 г., направен в пет точки - Конна база - Стара Загора, село Сулица, общинската сграда в Казанлък, читалището в Гурково и болницата в Чирпан, сочат, че са регистрирани наднормени стойности на фини прахови частици. Най-високи те са били на Конната база, следвани от село Сулица. И докато за Конната база наднормените стойности на фини прахови частици се обясняват с дейности от промишлената зона на Стара Загора и автомобилния трафик, за село Сулица няма аргументирано обяснение.
Представените от проф.Цанко Яблански - ръководител на проекта, проф. Георги Петков и гл.асистент Николай Такучев резултати са частични. Общото мнение е, че към настоящия момент няма основание за тревога.
На журналистическо питане дали полигон Змейово се изключва като източник на обгазяванията в Стара Загора и региона, проф. Яблански отговори:"Ние не изключваме полигона,ние го включваме". Изследванията по т.н. Норвежки проект, целящи откриване на източника на обгазяванията в Стара Загора и региона продължават. Учените в момента анализират проби от животни, чиито резултати ще бъдат обявени в най-скоро време.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |