Събития Започват проверки за сивия сектор по веригата зърно - брашно - хляб

Започват проверки за сивия сектор по веригата зърно - брашно - хляб

Сряда, 09 февруари 2011 г., 19:28
Размер на буквите
хляб

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще инициира повсеместни проверки за качествените показатели на хляба по цялата верига зърно - брашно - хляб следващата седмица. Това обяви той след проведена среща с председателите на трите национално представени браншови организации на хлебопроизводители и сладкари.

Премиерът Бойко Борисов е инструктирал да бъдат извършени съвместни проверки от редица органи. В тях ще участват Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция след разговори с министрите на финансите Симеон Дянков и на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Ще бъдем безкомпромисни към нелегалните производители и ще ги санкционираме с цялата сила на закона, каза министър Найденов, като посочи, че над половината от хлебопроизводството е в сивата икономика по данни на браншовите организации. Регистрираните фурни са около 4500.

В понеделник ще бъде сформиран експертен съвет от представители на браншовите организации, контролните органи от новосъздадената Българска агенция по безопасност на храните, както научни експерти и специалисти с цел изготвяне на стандарти за производството на хляб и на суровините, влагани в него. Предвижда се в рамките на месец да бъдат изготвени три стандарта за хляб – „Бял”, „Добруджа” и „Типов”, посочи министър Найденов. В тях ще бъде влагано само брашно, вода, мая и сол без подобрители и стабилизатори. Това от своя страна ще доведе до необходимостта от завишени критерии по отношение качествените стандарти на суровината – брашно и зърно, са убедени страните. Така по цялата верига ще има по-голяма взискателност както при спазването на добрите производствени практики за добив на качествена суровина, така и при преработката й на следващите етапи.

Министър Найденов заяви, че следващата седмица ще покани на разговор шефовете на големите търговски вериги, за да обсъдят оплакванията на производители, че налагат собствени стандарти и диктуват цени под себестойност. Той уточни, че няма да се намесва в търговските отношения, но ще държи на качеството и безопасността на продуктите.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |